Na 6. večeri Udruženja obrtnika Stubica najvećim problemom označen je nedostatak radne snage. Pohvaljene su mjere koje provode Krapinsko-zagorska županija i gradovi i općine poput stipendiranja deficitarnih zanimanja, obilasci sedmih i osmih razreda osnovnih škola kako se bi učenike potaknulo na školovanje za obrtnička zanimanja, ali je ocijenjeno da to sve nije dovoljno, iako raste broj učenika za deficitarna zanimanja. “Svi se moramo primiti rješavanja tog problema, a prostora za djelovanje uz ove prezentacije i stipendije ima. Treba mladim naraštajima dok se školuju osigurati dobre i stručne profesore, treba im opremiti prostore za obavljanje stručne prakse novim i modernim strojevima, alatima i materijalima, treba im omogućiti sudjelovanje na natjecanjima i u svakom pogledu biti im vjetar u leđa. Stoga apeliram na vlasnike obrta da date svoj doprinos rješavanju toga problema na način da uzimate mlade ljude na naukovanje i da im ponudite najbolju moguću poduku i tako odgojite svoje buduće djelatnike”, istaknula je Zvjezdana Dekan, predsjednica Udruženja obrtnika Stubica.

Zvjezdana Dekan

Govorila je i o nizu aktivnosti samog Udruženja, koje je najveće na području Krapinsko-zagorske županije sa 688 članova, a okuplja obrtnike s područja gradova Donja Stubica i Oroslavje, te općina Marija Bistrica, Gornja Stubica i Stubičke Toplice. Uz sudjelovanje na raznim druženjima i manifestacijama, udruženje je pomagalo i stradalima u potresu na Banovini, te je s kolegama iz Buzeta i Kopra sudjelovalo u obnovi službenih prostorija Udruženja obrtnika Sisak. O problemu nedostatka radne snage i potrebi da se što više djece privuče u školovanja za obrtnička zanimanja govorio je i predsjednik Područne obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Nenad Kučiš.

Nenad Kučiš

On je istaknuo i kako broj obrta već nekoliko godina raste, te da su na području županije prošli brojku od 3.000 obrta, no broj obrta ne prati i rast broja radnika upravo zbog nedostatka radne snage. “Obrtništvo je preživjelo kroz sve ove godine tako da se uvijek kaže da smo mi najžilaviji dio društva. Biti obrtnik nije lako. Na nama je da se potrudimo da ljudi kad čuju riječ obrtnik znaju da je to častan, vrijedan i pošten čovjek koji svojim rukama stvara kako bi pružio bolji život svojoj obitelji i cijelom društvu”, rekao je Nenad Kučiš. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil čestitao je stubičkim obrtnicima na broju i snazi koju pokazuju.

Dalibor Kratohvil

Rekao je kako zadnje godine od covida do rata u Ukrajini nisu za obrtništvo lake i da je u nekim obrtima situacija alarmantna. Pohvalio je županiju i lokalne jedinice što uskaču sa stipendijama za obrtnička zanimanja. Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je kako su obrtnici pokazali u svim krizama da su brzi, okretni, i prilagodljivi svim izazovima.

Željko Kolar

Rekao je da poticanje učenika da upišu obrtnička zanimanja daje rezultata te se zadnjih godina svake godine upiše 20-30 učenika više u deficitarna zanimanja. Županija daje svim učenicima koji upišu deficitarna zanimanja stipendije do kraja školovanja. Svečanoj obrtničkoj večeri bili su nazočni i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, te načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak koji je pozdravio okupljene obrtnike u ime čelnika jedinica lokalne samouprave te također rekao kako pomažu u okviru mogućnosti, prvenstveno kroz stipendiranje učenika.

Josip Beljak

Ovom prilikom Udruženje obrtnika Stubica potpisalo je Povelju o prijateljstvu i suradnji s obrtnicima iz Kopra. Do sada inače stubički obrtnici imaju potpisane povelje o suradnji s obrtnicima iz Buzeta i Siska. Također su podijeljena godišnja priznanja obrtnicima za njihov dugogodišnji rad u obrtništvu.

Povelja obrtnika Stubice i Kopra