Učenici Srednje škole Zabok – Centra kompetentnosti za područje Sjeverozapadne Hrvatske, vratili su se iz Bratislave s Međunarodnog natjecanja ugostiteljsko-turističkih škola, s četiri osvojene nagrade. Svoje dojmove s natjecanja, u studiju Radio Stubice s nama su podijelili Ivan Petek nastavnik i mentor u Srednjoj školi Zabok te Monika Leljak učenica 3.THK razreda. Prema riječima mentora Peteka, na natjecanju koje je tradicionalno i održalo se po 18. puta, sudjelovalo je desetak škola, a učenici Srednje škole Zabok pokazali su zavidno znanje u svih pet disciplina. Naime, u tri discipline osvojili su prva mjesta i u jednoj disciplini treće mjesto te se tako Srednja škola Zabok pokazala kao najuspješnija među školama na tom natjecanju. „Dugogodišnji rad i iskustvo djelatnika naše škole i njihov predani rad doprinijeli su tako dobrim rezultatima koje naši učenici postižu na natjecanjima. Pratimo trendove i nastojim biti odlični. Najkvalitetnija smo škola u ovoj našoj regiji te školujemo najkvalitetnije kadrove, a to je prepoznala i RH. Naime naša škola dobila je status Centra kompetentnosti za područje Sjeverozapadne Hrvatske i kako bi rekla naša ravnateljica Draženka Jurec „od Osijeka do Opatije mi smo škola koja ima glavnu ulogu i vodi glavnu riječ kada je u pitanju školovanje kvalitetnog kadra u ugostiteljstvu i turizmu za tržište rada”, rekao je Petek. Za učenicu Moniku, njezino prvo natjecanje u Bratislavi bilo je jedno veliko iskustvo na kojem je stekla i nove prijatelje. „Željela bih to ponoviti. Jednog dana, postanem li i sama profesorica, voljela bih voditi svoje učenike na jedno takvo natjecanje”, rekla nam je Monika. Od nje smo doznali kako su se na natjecanju zabočki srednjoškolci najviše družili s Poljacima, a na samom natjecanju, Moniki su posebni bili, učenici iz Gruzije. Istaknula je i kako su je oduševili učenici škole koju i sama pohađa, Marta Srečić i David Matešić koji su na natjecanju pripremili izuzetna jela od svakodnevnih namirnica. „Spojili su tradicionalno s modernim i ni sama nisam znala da se namirnica koje i sama svaki dan jedem mogu pripremiti na tako neobičan način”, istaknula je Monika. Inače, prateći temu natjecanja, povratak tradiciji, učenici su zajedno s mentorima pripremili meni od četiri slijeda, kuhani buncek s hrenom i dimljenim vrhnjem, krem juhu od bijele morske ribe, svinjsku pečenu pisanicu u košuljici od slanine i kašoto te okruglice sa šljivama. Marta i David osvojili su treće mjesto u pripremanju i prigotavljanju svečanog menija za šest osoba, a Marta je još osvojila prvo mjesto u flambiranju slatkih jela. Monika je zajedno sa školskom kolegicom Marijom Jug osvojila dva zlata i to u disciplinama „postavljanje i dekoriranje svečanog stola za šest osoba” te „posluživanje svečanog menija od četiri slijeda jela za šest osoba”. Uz Ivana Peteka mentor na natjecanju je bio i Tomislav Vranić. S obzirom da uskoro kreću upisi u srednje škole, naši su gosti pozvali učenike da razmisle o upisu u Srednju školu Zabok. Istaknuli su kako će njihova škola kao Regionalni centar kompetentnosti uskoro dobiti i novi, vrhunski opremljeni prostor. Osim toga zanimanja za koja se učenici školuju u Srednjoj školi Zabok vrlo su tražena te je posao, nakon završetka školovanja, praktički zagarantiran.