Bez pluga nema života”, misao je koju nam je Vilko Kukec, poljoprivrednik i novoizabrani predsjednik Udruge natjecatelja u oranju Krapinsko-zagorske županije ponovio na početku i kraju poljoprivredne emisije. Do sada je na natjecanju orača osvojio pet prvih i pet drugih mjesta te jedno treće. Na mjestu predsjednika zagorske udruge orača naslijedio je Draženku Grah, a vizija mu je županijsko natjecanje orača podići na jednu višu razinu. Održavalo bi se u Bedekovčini, kao centru poljoprivrede, s obzirom na tamošnju srednju poljoprivrednu školu.

U Zagorju je sve manje muznih krava, ali zato raste broj gospodarstava koji se bave uzgojem ovaca. S time je počeo i Kukec, prije nekih pet godina. Ima stado od 25 ovaca romanovske pasmine, koje uzgaja radi mesa. Zajedno sa sinom sagradio je novi objekt, ogradio trnac i dio njive za ispašu. „ S ovcama je lakše nego s kravama. Mi smo uvijek hranili dvije do četiri krave i one su velika briga, puno su veća ulaganja i dugo se čeka rezultat. Ovce su isplativije, u roku 24 mjeseca može se tri puta janjiti. Po statistici jednu kravu zamjenjuje 6 ovaca. Zasada smo zadovoljni, a mladi ako budu htjeli imaju lijepu priliku za širenje”, ispričao je Kukec u Gruntu Radio Stubice.

Na području naše županije nedostaje klaonica, no Kukec ima informaciju da će se jedan takav objekt u skorije vrijeme realizirati te i tu vidi priliku za plasman svojih domaćih proizvoda. Mladima je preporučio da se bave poljoprivredom, ali da se ipak ne opterete. „ Treba živjeti, a ne biti rob”, istaknuo je. Uvijek sam isticao, a sada to vidimo u primjeru ove krize, da se bude cijenila hrana i tko ima jesti. I to je sad došlo. Zato trebalo bu orati i delati”, zaključio je.