Trud zagorskih poljoprivrednika, posebno dijelovi bliže slovenskoj granici stradali su od tuče. Kumrovec, Klanjec, Zagorska Sela, ali i Veliko Trgovišće i Oroslavje. Štete na poljoprivrednim usjevima i vinogradima su 100%. U Zagorje je odmah stigla i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je najavila žurnu pomoć stradalim područjima.

ZAGORCI O ŠTETI OD TUČE : Poljoprivreda je tvornica na otvorenom koja ima velike probleme!

Nedavno smo u Gruntu pričali s mladim vinarom Filipom Severom o uspjesima i planova Vinarije Sever iz Klanjca. U ovom nevremenu, vinogradi su im totalno stradali. „Šteta je stopostotna. Sve su grančice istučene, možda će ih trebati rezati na reznike i tek onda, iduće godine, ako sve bude u redu, možemo se nadati nekom normalnijem rodu. Zadnje dvije godine smo imali mrazove koji su uzimali danak od 20 do 50 posto, ali ovako nešto se nije dogodilo u 32 godine, koliko imamo Vinariju”, kaže Zvonko Sever. Na pitanje što misli o obrani od tuče, rekao je kako je pristalica svih mogućih vrsta obrana. „Nekada smo imali na teritoriju bivše općine dvije lansirne rampe i nikada nismo doživjeli ovakvu tuču. Ja sam pobornik toga da se uvede protugradna obrana. Osiguranja će sada sigurno pomoći, ali ona ne mogu nadoknaditi štetu ni približno. Osiguranje nadoknadi 20 do 30 posto štete, ali više ne”, napomenuo je. Za zaštitnu mrežu rekao je da je izrazito skupa i da one mogu donekle zaštititi vinograde te da više pomažu u nekom manjem vinogradu. „Drago mi je da je došla ministrica poljoprivrede i predstavnici vlasti da vide situaciju. Nadamo se nekoj pomoći. Konkretno, u slučaju moje vinarije, tri familije žive od tih vinograda, od 15 tisuća trsova, rekao Sever.

Imao sam zasijano 6 hektara kukuruza, sve je uništeno. Deset rali sijena pokošenog koje je bilo suho, ali nisam stigel pobrati, sad je uništeno. Sve je bilo pod ledom”, ispričao je za Radio Stubicu Ivan Iveković iz sela Razdrto Tuheljskog. Stradao je mu je i vinograd i voćke. Ovaj kumrovečki poljoprivrednik uzgaja stoku, ima 20 krava, 50 kozi i ovci te šest krmača, a na ovogodišnju sjetvu zajedno s gorivom potrošio je oko 120 tisuća kuna. Na naše pitanje da li će ponovno zasijati, rekao je: „Ne znam da li budem. Repromaterijal je skup, a i bojim se da mi se to opet ne dogodi”, ispričao je u Gruntu Radio Stubice. Poljoprivrednici se pomoći nadaju, jer ovakvu kataklizmu nisu doživjeli.