Stanovnicima Poznanovca, najnaseljenijeg i najvećeg naselje u općini Bedekovčina od tuče su nastradali poljoprivredni usjevi, vrtovi, vinogradi i voćnjaci. Nedeljko Trgovec iz Poznanovca dio voćnjaka koji štiti keep in touch mrežama ipak je sačuvao. „Dio voćnjaka koji nije bio pod zaštitom 100% je stradao. U biti, šteta nije 100%, već i više od toga, jer ni sljedeće godine neće biti pravog uroda. Velike štete su i na aroniji. Bila je to kataklizma, pola sata tuče, vjetra, leda… , ispričao je, gostujući u programu Radio Stubice Trgovec koji se bavi uzgojem voća i proizvodnjom sokova. Ima voćnjak jabuka i krušaka te plantažu aronije na neki hektar i pol površine. U priču s inovativnim keep in touch mrežama krenuo je prije 4 do 5 godina. Bio je to pilot projekt Krapinsko-zagorske županije i Savjetodavne službe. Mreže su to koje štite i od štetnika i bolesti i pokazalo se da imaju višestruku korist. I danas ih ima svega nekoliko poljoprivrednika u Hrvatskoj.

Keep in touch mreže koje je Trgovec prije nekoliko godina postavio u svoj voćnjak zaštitile su ga od tuče

Investicija nije jeftina, a nije i primjenjiva za sve kulture. Recimo, ratarske kulture je nemoguće zaštititi. Tako je poljoprivredniku iz Poznanovca stradao kukuruz na 35 hektara. Teško ih je primijeniti i na vinograde. No, u voćnjaku koji je formiran po sistemu armatura, stupovi i žice to se može. Investicija je skupa, 4 eura po dužnom redu voćnjaka. „ Zbog klimatskih promjena i svega što nas prati, tko se imalo ozbiljnije misli baviti voćarstvom, ako se ulaže u kvalitetne sadnice, armaturu, u navodnjavanje, morao bi ovakve investicije računati pod obavezno”, kaže Trgovec.

Stradali dio voćnjaka koji nije bio pod mrežama

Na pitanje ima li smisla protugradna obrana, Trgovec kaže da misli da ima jer u prošlosti dok je bila obrana nije bilo takvih tuča i šteta. Nekoj odšteti se i ne nada, ako i bude, to će biti simbolika. „ A i nema tih novaca koja ljudima može nadoknaditi štetu, jer oni to ne rade radi novaca, nego da imaju domaći i kvalitetan proizvod, a ne neki uvozni sumnjive kvalitete”, komentirao je Trgovec u Gruntu Radio Stubice. Kako je Trgovec i tajnik Udruge voćara „ Zagorski bregi”, na pitanje kako je godina za voćare, za one koje nije pogodila elementarna nepogoda, rekao je tek bolja nego prošla, no još se uvijek osjećaju posljedice mraza koji nas intenzivno prati posljednjih godina.