U Zagorju se sve više uzgajaju ovce, jer su manje zahtjevne nego krave. Idealne su za naše zagorske brege, čiste travnjake i zapuštene terene. U održavanju velikog crkvenog imanja ovce pomažu i vlč. Nikoli Jurkoviću, upravitelju gornjostubičke župe, koji se uz sve duhovne zadaće, bavi i poljoprivredom. U Župu sv. Jurja došao je 2014. godine, i kad je vidio koliko je to crkvenog imanja za održavati, 2015. je odlučio nabaviti ovce. Danas ima stado od 30-ak ovaca kombiniranih pasmina, merino, II de frans, slovenke i travničke pramenke koje pobrste četiri hektara livade, tako da već 8 godina ne koristi kosilicu.

„Ovce sam nabavio potaknut idejom pape Franje koji je 2015. godine izdao encikliku gdje govori o okolišu i zemlji i u kojoj nas potiče da bi se trebali bolje i ljepše ponašati prema zemlji i blagodatima prirode. Tim primjerom sam želio pokazati župljanima i da se trebamo brinuti za zemlju koja nam je darovana i koju smo dobili u nasljeđe od naših predaka koji su je mukotrpno ručno obrađivali i koju bismo trebamo ostaviti generacijama iza nas. Htio sam pokazati i da ovca nije strana životinja, jer iako nije toliko karakteristična za naš kraj kao krava ili konj, vrlo je skromna i korisna životinja te privržena ljudima”, ispričao je župnik Jurković, gostujući u Gruntu Radio Stubice. Potaknuti njegovim primjerom, i neki župljani nabavili su ovce i na taj način pridonose očuvanju prirode, otkrio je vlč. Jurković te pritom dodao kako jedni drugima moramo biti primjer.

Vlč. Jurković rodom je iz župe Sveti Martin pod Okićem. „I ja sam rodom iz jednog brežuljkastog područja, samoborskog gorja, i volio sam pomagati tamošnjem župniku koji je imao veliko imanje na kojem je uzgajao i koze, ovce, konje… ispričao je župnik Jurković. Rekao je i kako su se župnici u Gornjoj Stubici nekad aktivno bavili poljoprivredom, do početka 80-ih, a staja je bila u dobrom stanju i iskoristiva. Kroz ljetni period ovce su na ispaši, a u zimskom razdoblju za njih se sprema sijeno. Te akcije spremanja sijena i baliranja župnik odrađuje zajedno sa svojim župljanima, prvenstveno mladima. Pozvao je sve koji imaju volje da si nabave životinje i na taj način brinu o zemlji, jer nam je to i dužnost, ali i da nas se naganjaju komunalni redari.