“Želimo poslati snažnu poruku da se uzgoj autohtonih sorata isplati!“

108

U vinogradu tvrtke Trgocentar u Komoru Začretskom odrađena je berba autohtonih sorata grožđa. Perjanica autohtonih sorata je Starohrvatska belina, a u vinogradu je zastupljeno još desetak autohtonih sorti, rekao je direktor Trgocentra  Darko Bratković te naglasio kako je Trgocentar najveći proizvođač autohtonih zagorskih sorata u Krapinsko-zagorskoj županiji pa i time u čitavom svijetu. Proizvode svježa vina, citrusnih okusa, koja su se u nekakvim trendovima prošlih i ovih godina pokazala najboljima za plasman na tržištu“. Berbu je obišao i župan Željko Kolar koji je istaknuo kako smo se dugo borili da se riješimo onog delanca i ljude forsirali da sade moderne sorte. Sada treba ponovno razgovarati s ljudima i educirati ih o potencijalu autohtonih sorti – da se žuti muškat može popiti svugdje, ali svetokriška belina baš i ne može. To nije samo pitanje tradicije već i kvalitete koja se može dobiti s ovim vinom.  Zato županija sufinancira i sadni materijal za autohtone sorte. Uvjereni smo da je pred ovom vinskom pričom jedna lijepa budućnost te da  u idućih 5 do 10 godina neće biti ozbiljnijeg vinogradara koji u svojem vinogradu neće imati starohrvatsku i svetokrišku belinu ili neku drugu autohtonu sortu koja je pokazala da ima kapaciteta da se iz nje napravi kvalitetno stolno vino koje ćemo nuditi ne samom u svojim klijetima po tradiciji, nego u našim restoranima, toplicama, OPG – ovima“, poručio je župan Kolar.

Voditelj proizvodnje Trgocentrovih loznih cijepova i vinograda Zdravko Jakuš istaknuo je kako je berba ove godine uranila, no da je sve ispalo odlično. „Imamo dobre ulazne parametre, i šećere i kiseline, koje krase naše autohtone sorte. Kada su ekstremi, kao ove godine kada imate prekomjernu sušu u 6. i 7. mjesecu, gubi se u bobici postotak suhe tvari i samim time i kiselina. Šećera bude uvijek dovoljno u ovako ekstremnim godinama, no bitan je naglasak na tu kiselinu koja daje aromatiku i punoću“, rekao je agronom Jakuš te naglasio kako sve što se ubere  od 5 do 11 sati ide na preradu isti dan, a ostalo se sprema u hladnjaču i ide u obradu drugi dan, jer temperatura i toplo grožđe utječe na organoleptička svojstva vina.

Krapinsko-zagorska županija je još 2006. godine u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba pristupila provedbi i financiranju znanstveno – stručnog projekta „Zaštita i revitalizacija autohtonih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) Hrvatskog zagorja”. Projekt se provodi u četiri faze. U prvoj fazi je uspješno provedeno istraživanje tehnoloških karakteristika sorata. U ovoj fazi su izdvojene sorte koje su zaslužile preporuku za daljnji uzgoj na području Krapinsko-zagorske županije. Navedene sorte su iz grupe Belina: Belina starohrvatska, Belina svetokriška, Belina mala i Belina smudna. Od ostalih sorata s visokim potencijalom su: Modra kosovina i Volovina crvena. U III. fazi uspješno je uspostavljena proizvodnja sadnog materijala najvažnijih autohtonih sorata Hrvatskog zagorja – tvrtka Trgocentar d.o.o. u 2021. godini je započela redovnu proizvodnju sadnog materijala. Trenutno je u tijeku četvrta faza, koja se odnosi na izradi prijedloga zaštite robne marke „Zagorske beline“ i stvaranje preduvjeta za gospodarsku revitalizaciju najvažnijih autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog zagorja.