Završena je prva faza obnove rodne kuće Janka Leskovara u Valentinovu. Vrijedan je to objekt kulturne baštine, koju su zajednički otkupili Grad Pregrada i Krapinsko-zagorska županija s ciljem obnove i uređenja u muzej. Derutna zgrada dodatno je oštećena u potresu te je na natječaju iz Fonda solidarnosti dobiveno 2,3 mil. kuna za konstruktivnu obnovu.

Marko Vešligaj

Objekt je za sada iznutra prazan, no pri kraju je izrada glavnog projekta s kojim se planiramo javljati na natječaje, kako bismo mogli dovršiti završne radove koji se odnose na kompletno unutarnje uređenje. Napravili smo i preliminarni muzejski program koji će služiti kao osnova za izradu stalnog muzejskog postava, za što nam je cilj dobiti sredstva iz EU”, rekao je gradonačelnik Vešligaj. Kuća će prokazivati baštinu i kulturu nasljeđa Janka Leskovara, povijest ovog kraja, naših dvoraca i kompletne književnosti u ovom dijelu Hrvatskog zagorja, ali i služiti za potrebne mjesnog odbora Bušin, koji obuhvaća i naselje Valentinovo. KZŽ je u ovom projektu Gradu Pregradi partner.

Željko Kolar

Župan Željko Kolar pohvalio je jasnu viziju Grada Pregrade u očuvanju kulturne baštine i nasljeđa te istaknuo da bi cijeli projekt uz adekvatno raspisivanje natječaja mogao biti završen u sljedeće tri godine. Predstavnik Konzervatorskog odjela u Krapini Igor Cindrić istaknuo je kako je na rodnoj kući Janka Leskovara napravljena konstruktivna obnova i završeno pročelje kuće. Kuća ima dvije vrijednosti. Osim one povijesne, ona je primjer građevinske arhitekture u jednoj provinciji.

Igor Cindrić