Bliži nam se Martinje, blagdan sv. Martina, zaštitnika vinara i vinogradara, koji u Hrvatskom zagorju prolazi u znaku krštenja mladog vina, pučkih obreda i veselica. Zagorci već niz godina proizvode kvalitetna vina i regija smo s velikim vinskim potencijalom. Potvrdio je to u Gruntu Radio Stubice i Dubravko Žerjavić, potpredsjednik Udruge Vino Zagorje i predsjednik Udruge vinara i vinogradara Pajdaš iz Zlatara. „Zagorje je napravilo veliki iskorak zahvaljujući Agronomskom fakultetu i jednom ponajboljih enologa pokojnom dr.sc. Gerhardu Schubertu koji je, da tako velimo, „udario” vinske korijene, od izbora vinskih sorti, do same prerade i podrumarenja. Naši vinari gdje god da se pojave ostvaruju odlične rezultate, kako na domaćim tako i na međunarodnim izložbama”, komentirao je Žerjavić.

Na pitanje koje se sorte najviše uzgajaju, Žerjavić je istaknuo da su to graševina koja svake godine daje dobre parametre, zatim rajnski rizling, koji je kralj vinograda, pa souvignon. Velika se perspektiva u Zagorju otvara i sa sadnjom autohtonih sorata, Belinom, koja se vratila u zagorske vinograde zahvaljujući suradnji s Agronomskim fakultetom koji je uzimao cijepove iz starih vinograda i napravio rasadništvo. ”Od beline se proizvode krasna lagana vina, starinska koja su nekad bila, s ugodnim kiselinama, a stranci vam vole kada dođu u neki vinsku regiju probati upravo domaća vina”, rekao je Žerjavić. Udruga „Vino Zagorje” krovna je vinska organizacija u Krapinsko-zagorskoj županiji, koja okuplja najveće zagorske vinare, njih 20-ak. Sudjeluju na izložbama, provode edukacije, sommelierske tečajeve. U zlatarskom vinogorju najveći je proizvođač Bolfan sa 100 tisuća čokota. Otvorila se i šampanjerija u Batini koja proizvodi isključivo pjenušce.

Žerjavić ima 10 tisuća čokota, a zbog zlatne žutice svake godine iskrči nekih 100. Kaže da su najveći problem zapušteni vinogradi gdje se američki cvrčak skloni da prezimi. Žerjavić je u mirovini i sada se sasvim posvetio podrumarenju, zajedno sa sinom Jurajem, koji je nositelj OPG-a. Ovogodišnjom berbom su zadovoljni,. Bila je nešto ranije, no bila je relativno dobra, količinski nešto manja nego prijašnjih godina. Sprema se i fešta za Martinje. „Kako je moj sin rođen na Martinje, fešta se sprema u našem podrumu u Zlataru. Proslavit ćemo rođendan i Martinje kak to i priliči, krštenjem mošta, guskom i svim vinskim regulama”, otkrio je Žerjavić te svim vinarima poželio da se lijepo provedu za Martinje i da im mlada vinčeka budu kak Bog zapovijeda.