Od početka travnja na snazi zakon koji za napuštanje i zlostavljanje životinja predviđa i zatvorske kazne!

46

Početkom ovog mjeseca, odnosno 2. travnja, na snagu su stupile izmjene i dopune Kaznenog zakona, a s njima i dugo očekivane pozitivne promjene u zaštiti životinja. Napuštanje kućnog ljubimca ili njegovo zlostavljanje prijavljuje se policiji ili općinskom državnom odvjetništvu. Kazna je do godinu dana zatvora, odnosno do dvije ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja. Povisuju se kazne za kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja na kaznu zatvora do dvije godine ili do tri godine ako se ta kaznena djela počine iz koristoljublja. Također, zlostavljačima i ubojicama životinja odsad se može izreći sigurnosna mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne do pet godina.

Voditeljica zagorskog skloništa “Luč Zagorja” u Selnici Mirjana Zajec, za Radio Stubicu je komentirala kako su svi zakoni koji su doneseni na dobrobit životinja dobro napisani, ali da je na terenu njihova provedba rijetka i spora. Napominje kako je sve prebačeno na komunalne redare jedinica lokalne samouprave koji su ionako preopterećeni drugim poslovima. Rekla je i kako će s tom novom izmjenom i dopunom zakona biti jako teško dokazati vlasništvo životinje koja je ostavljena, ako nije čipirana. Dodala je i kako će trebati godine da u praksi počnemo provoditi taj zakon i kažnjavati one koji svoje životinje napuštaju.

Općine i gradove moraju provoditi kontrolu mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava, što im je zakonska obaveza još od 2017. godine, jer mikročip sadrži podatke o skrbniku psa, čime se također sprečava napuštanje životinja. Bitne su i edukacije građana o kastraciji i sterilizaciji. U “Luči Zagorja” svoj novi dom trenutno traži stotinjak pasa. „Sklonište ove godine slavi i 10 godina, što će biti prigodno obilježeno Danom otvorenih vrata idući mjesec, najavila je Zajec, koja je posebno pohvalila i zahvalila volonterima bez kojih bi bilo teško sve organizirati! Ukoliko želite udomiti „odanog” i “najboljeg čovjekovog prijatelja”, vrata “Luči Zagorja” širom su vam otvorena!