Na Vinskoj cesti Brezice koja vodi od Zlatara prema Batini, na prekrasnom brijegu, usred vinograda, čiji panoramski pogled seže na sve četiri strane, niknula je nova vinarija. S ukusom i punom pažnjom dizajnerski ju je uredila obitelj Žerjavić, koja vinovu lozu njeguje i nosi u srcu već generacijama. Vlasnik vinarije, Juraj Žerjavić otkrio nam je kako je vinarija izgrađena pomoću sredstava iz EU fondova, odnosno Vinske omotnice. Kušaona može primiti 60 osoba, a vinoteka 10.
„Naziv vinarije je „Boutique Vinarija Žerjavić”, što znači obiteljska vinarija koja proizvodi vrhunska vina u ograničenim količinama. Vinogradi se protežu na tri hektara. Imamo ukupno 10.000 trsova u svom vlasništvu i oko 4000 u zakupu. Od sorata imamo zasađenu graševinu, zeleni silvanac, žuti muškat, tu je i kralj vinograda manzoni, naše najbolje i najnagrađivanije vino, zatim prepoznatljiv brend miješanih sorti zagorski bregi, a od crnih sorti cabernet souvignon, zweigelt te cabernet cortis, novi hibridni vinograd koje se ne šprica. Još je mladi, tek se razvija i u budućnosti će biti biti u ekološkoj proizvodnji”, ispričao je Žerjavić u Gruntu Radio Stubice.
Vinarija Žerjavić godišnje proizvode 15 tisuća litara vina, koja se piju diljem Lijepe naše. Imaju ga restorani, hoteli i kafići u Krapinsko-zagorskoj županiji, u ponudi je i u dva ugostiteljska objekta u Zagrebu, a odlična prodaja ide na kućnom pragu, nakon što je puno ljudi odustalo od vinogradarstva, ali voli popiti dobro vino. Zadnju berbu odradili su prošli tjedan. Za kraj su brali cabernet souvignon.
„Naša loza seže još iz 15. stoljeće, a naši preci oduvijek su se bavili poljoprivredom, a između ostalog i vinogradarstvom. Otac Dubravko kao vinar hobist tu je ljubav prenio nam mene, a ja sam dostignuvši tu neku zrelost, posadio novi vinograd i izgradio vinariju pomoću Vinske omotnice koja je još uvijek aktivna. Preporučam je i drugim kolegama vinarima. Naravno, treba uložiti i dosta svojih sredstava, ali ako imate volje, primite se posla. Sad je vrijeme da se nešto izgradi, tko zna kada će biti opet prilike za to”, ohrabruje Žerjavić i druge vinare da se upuste u investiciju, naravno ako imaju ljubavi i motiva biti u nekoj vinskoj priči.
Nažalost, kaže kako mladih vinara nema puno. Nema baš entuzijazma u poljoprivredi. To vidi kao član Udruge vinara i vinogradara Pajdaš iz Zlatara, gdje je sve manje članova. „S tim se rodite ili ne. Ja sam se s time rodio. Tata je zaslužan za to. On mi je prenio tu simpatiju i ljubav prema radu u vinogradu. Inače, moj najdraži dio je rad u podrumu, proizvodnja. To mi je woow, uuu”, kaže Žerjavić.
Turistička ponuda na istoku Krapinsko-zagorske županije polako, ali sigurno se širi. Ovaj mladi vinar s 20 godina iskustva u ugostiteljstvu planira i širenje. Plan je urediti prostor na otvorenome, ponuditi i smještajne kapacitete, te sve to objediniti i ponuditi jednu novu turističku destinaciju u Zlataru. Za nju već zna i predsjednik RH Zoran Milanović, kao jedan od prvih gostiju novootvorene vinarije, koju je posjetio kada je nazočio proslavi Dana grada Zlatara. Predsjednika je oduševio manzoni. bijelo, svježe lagano vino, na koje je ova vinarija najponosnija. I ovaj vikend predsjednik je posjetio Zlatar, došavši na Pajdaško sprehajanje u sklopu Dana kajkavske riječi. Kad su ga pitali čime da ga počaste izričito je tražio manzoni od Žerjavića. „To nam je najbolji kompliment”, kaže mladi Žerjavić.