Visoki tlak je tihi ubojica, ne boli, a čini veliku štetu organizmu!

40

U Krapini, Zaboku i u Krapinskih Toplicama  povodom Svjetskog dana hipertenzije održana je javnozdravstvena akcija u organizaciji nekoliko zagorskih zdravstvenih ustanova. Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra bolnice Opće bolnice Zabok i Bolnice hrvatskih veterana Danica Horvat govorila je o posljedicama hipertenzije. “Uništavaju se stjenke krvne žile nakon čega možete imati moždani udar, srčani udar, probleme sa bubrezima, jetrom i tako dalje”. Vi i dalje imate ogroman broj ljudi koji misle da je dobro biti malo deblji jer si onda zdrav, da je dobro biti malo rumen u obrazima jer si onda zdrav. Dakle, sve su to predrasude koje svaki dan trebamo kontinuiranom edukacijom suzbijat, ljudima objašnjavati da je prekomjerna tjelesna težina bolest, da je malo biti rumen u obrazima znak za visok tlak koji će kontinuirano kroz duže vrijeme dovesti do nekog organskog oštećenja i bolest”, poručila je epidemiologinja dr. Bojana Mahmutović iz Županijskog Zavoda za javno zdravstvo. 

Glavna poruka koja se šalje povodom Svjetskog dana hipertenzije 2024. jest da kontrola krvnog tlaka zahtijeva angažman svih. Edukacija o pravilnoj prehrani, redovitoj tjelesnoj aktivnosti, prestanku pušenja i ograničavanju konzumacije alkohola ključni su elementi u prevenciji i upravljanju hipertenzijom.

Akciju su zajednički organizirali  Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana, Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije, Klinike Magdalena, te tvrtke Salvus i Ljekarne Švaljek. Svjetski dan hipertenzije, obilježava se svake godine 17. svibnja diljem svijeta a posvećen je podizanju svijesti o važnosti prevencije, dijagnostike i liječenja visokog krvnog tlaka. Ovaj dan pruža priliku za educiranje javnosti o rizicima povezanim s hipertenzijom i potiče ljude da prepoznaju važnost redovitog mjerenja krvnog tlaka te zdravih životnih navika.