Sever Rajnski rizling 2020. Vinarije Sever iz Klanjca i Bodren Triptih ledeno vino 2009. iz Huma na Sutli, vina su koja su dobila srebrnu medalju na najutjecajnijem i najstarijem vinskom natjecanju na svijetu – International Wine Challengeu. Filip Sever, vlasnik Vinarije Sever iz Klanjca za Radio Stubicu je ispričao da je ovo prvi puta da su svoje vino slali na jedno ovakvo takmičenje svjetskih razmjera. „Prvi puta i odmah odličan uspjeh. Medalja ili dobar rezultat na ovakvom takmičenju velika je potvrda kvalitete vina i rada naše vinarije”, prokomentirao je uspjeh ovaj mladi inženjer agronomije u Gruntu.

Filip i Jakov Sever

Ovo ocjenjivanje traje mjesec dana s obzirom na ogroman broj uzoraka vina iz cijelog svijeta, a ocjenjuje se metodom bodovanja od 0 do 100. Zagorski Rajnski rizling koji je „rodio” na klanječkim bregima osvojio je 92 boda, dok je 95 na dalje zlatna medalja. Vinogradarstvo i vinarstvo u obitelji Sever je tradicija. Obiteljski je to posao koji je pokrenuo Filipov djed. Filip je u biznisu sa bratom Jakovom, a tu je i tata Zvonko.

Severi imaju zasađene vinograde sa 16 tisuća vlastitih čokota i još 16 do 20 tisuća čokota imaju u kooperaciji. Njihova vinarija godišnje preradi oko 100 tona grožđa. Iako ih je korona malo zaustavila u njihovim planovima, Filip je u našoj poljoprivrednoj emisiji najavio širenje vinarije, odnosno dogradnju kušaonice te sadnju novog vinograda. Javljaju se i na novu vinsku omotnicu. „Proizvodimo samo kvalitetna i vrhunska vina, stolna vina više ne proizvodimo. Najveći dio naše proizvodnje je graševina, rajnski rizling, a ima tu i drugih sorata kvalitetnog sivog pinota, chardonnaya, merlota i cabernet sauvignona”, rekao je Sever. Glavno tržište im je Grad Zagreb i Zagrebačka županija, a također barem neko njihovo vino može se kušati i u našim zagorskim restoranima i toplicama.

Boris Drenški

Srebro na International Wine Challengeu osvojilo je i Bodren Triptih ledeno vino iz 2009. godina, vlasnika Borisa Drenškog. Za Borisa Drenškog čuli smo kad je osvajao medalje na Decanter World Wine Awards u Londonu. Kaže kako danas Decanter nije ono što je bio te da se pretvorio u marketinšku priču da privuče što više sudionika. Ovo isto vino osvojilo je srebro na Decanteru, a tu je medalju potvrdilo i sada na International Wine Challengeu, koje mu je puno kvalitetnije. „ Ovaj uspjeh znači da je vino u dobroj kondiciji”, rekao je Drenški. Ledenih berbi kakvih je bilo više nema, jer se klima rapidno promijenila, zadnja ledena berba bila 2019./2020, ali tek s malim minusima. Prave ledene berbe koje daju vrhunska vina su one-20 Celzijevih stupnjeva. Na početku je imao zasađena tek dva hektara, a kako ga nisu doživljavali kao ozbiljnog proizvođača, počeo se širiti. Danas ima 25 tisuća čokota, još je 20 tisuća posadio, a proizvodnja se bazira na tzv. suhim vinima i predikatnim vinima – izbornoj berbi prosušenih bobica. I Sever i Drenški bili su „zlatni” i na najstarijoj zagorskoj vinskoj priredbi – izložbi i ocjenjivanju vina u Bedekovčini.