Broje se dani do berbe grožđa, no vinogradari ove godine i nemaju previše zadovoljstva. Zbog loših vremenskih uvjeta koji nas prate od proljeća pa kroz cijelo ljeto, urod neće biti kakav su očekivali. „Ovo je vrlo teška i izazovna godina za sve vinogradare. U travnju je zbog hladnog vremena i kišovitih dana bila usporena vegetacija, tokom svibnja i lipnja pojavile su se različite bolesti, poput peronospore, a u srpnju olujna nevremena i tuča. To znači da nas očekuje puno manje uroda, a time i vina, istaknuo je novi predsjednik Udruge vinogradara i vinara „ Peharček” Donja Stubica Dario Poštek, gostujući u Gruntu Radio Stubice.

Ove jeseni, u pute će se nabrat puno manje grožđa. Zbog tuče u dva navrata, dio stubičkog područja dosta je stradao. „Najgore je prošla tzv. podsljemenska zona, Slani Potok, Hižakovec, Donja i Gornja Podgora, gornji dio Pustodola, jedan dio Kamenjaka, Pila i Strmec. Pojedini vinogradari u Gornjoj Stubici se žale da su im štete 100%, što ne pamte”, rekao je Poštek te najavio kako se ona udarna sezona berbe očekuje sredinom rujna, ali u nekim vinogradima i ranije, zbog pojave zelene truleži. Urod je prepolovljen i na istoku zemlje. I u Sloveniji se vinogradari žale da je grožđa upola manje. Generalno, ova je godina teška za sve vinogradare i u drugim dijelovima Europe. Najavljeno je i drastično poskupljenje grožđa, no za koliko još nije poznato. Prošle je godina otkupna cijena grožđa bila 60 – 70 centi, ovisi o sorti, a mošt 8 – 9 kuna.

I dok se u rujnu čekaju berbe diljem zagorskih brega, u  vinogradima Darija Pošteka na Stubičkom Kamenjaku odrađena je najranija berba grožđa u Zagorju, a možda i u Hrvatskoj. Brale su se hibridne sorte Solaris i Johanniter, koje dozrijevaju vrlo rano i otporne su na bolesti.  Ove godine berba je odrađena 16. kolovoza, što je najkasnije do sad. Poštek je istaknuo kako je udruga Peharček prepoznatljiva na tržištu vina, a ove su godine na vinarijadi osvojila 53 zlatnih odličja što je najviše do sad. Pred njima su razne manifestacije, sajmovi, kestenijada, najveća proslava Vincekovog u Zagorju, a jedna od prvih aktivnosti koja će se održati 6. rujna u restoranu Rody je edukacija vinara na temu berba grožđa i enološki proces. Početak je u 19 sati. Pozvao je vinare, posebno mlade, da se učlane u udrugu i da zajedno razvijaju vinogradarstvo u Gupčevom kraju.