Ružičasti mjesec Udruge Europa Donna Krapina

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, kada se diljem Republike Hrvatske organiziraju brojne javnozdravstvene akcije kojima se želi ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke te potaknuti na odlaske na redovite dijagnostičke preglede. Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje puno veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena, a upravo je to populacija kojoj je u najvećoj mjeri posvećen rad Udruge Europa Donna Krapina. Udruga djeluje već više od dva desetljeća, a iako joj je sjedište u Krapini, riječ je o udruzi koja okuplja članice iz cijele Krapinsko-zagorske županije. Od lipnja ove godine na čelu Udruge je Janja Kantolić koja nam je gostujući u emisiji „Rak nije mrak“ otkrila više o radu udruge te aktivnostima kojima obilježavaju listopad – mjesec borbe protiv raka dojke.

Četiri tjedna-četiri teme
Svoje aktivnosti u listopadu Udruga Europa Donna Krapina podijelila je na četiri tematske cjeline. Prvi tjedan u mjesecu bio je u znaku podrške te su zastave Grada Krapine i Županije zamijenjene ružičastim zastavama, a putem društvenih mreža redovito su objavljivane informacije o raku dojke, važnosti pregleda i podrške. Dan ružičaste vrpce obilježen je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije okupljanjem na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini uz predstavljanje ambasadorice Udruge: Nives Polovina Barun. Događanje su podržali Krapinsko-zagorska županija i Grad Krapina koji i inače podržavaju rad Udruge Europa Donna Krapina. Drugi tjedan u listopadu bio je u znaku edukacije stoga je u Gradskoj knjižnici Krapina održana besplatna radionica pod vodstvom specijalistice kliničke radiologije dr. med. Kristine Mužek o važnosti samopregleda dojki i kako to ispravno činiti. U trećem tjednu naglasak je stavljen na sport te su se na sportskim događanjima nosile ružičaste vrpce, a najavljeno je kako će ove godine jubilarni, 10. Krapinski cener, koji organizira Trkački klub Maraton Krapina biti humanitarnog karaktera jer će dio sredstava od uplata startnina biti usmjeren Udruzi Europa Donna Krapina za organiziranje besplatnih ultrazvučnih pregleda. U posljednjem tjednu listopada naglasak je na kreativnosti stoga će se održati humanitarna likovna radionica pod vodstvom akademske umjetnice Maje Vukina Bogović, a sva prikupljena sredstva će biti uplaćena na račun Udruge za organizaciju besplatnih ultrazvučnih pregleda za žene mlađe od 50 godina.

Naglasak na suradnji i radu s mladima
Podsjetimo, Odlukom Vlade Republike Hrvatske 2006. godine pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Svake dvije godine na mamografski pregled pozivaju se sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina s ciljem da se smanji smrtnost od raka dojke, otkrije rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku i poboljša kvaliteta života bolesnica s rakom dojke. Udruga Europa Donna Krapina svoje je djelovanje stoga usmjerila na mlađu populaciju žena, a osnovni ciljevi rada Udruge su podizanje svijesti žena o raku dojke, senzibiliziranje javnosti o važnosti ranog otkrivanja ove bolesti te edukacija mladih o preventivnim pregledima  samopregledima, ističe predsjednica Udruge Janja Kantolić. Udruga okuplja preko 50 članica iz cijele Krapinsko-zagorske županije, a pozivaju i sve zainteresirane da im se pridruže u njihovom humanitarnom djelovanju. Svoje ciljeve nastoje ostvariti kroz aktivnosti tijekom godine, a osobito im je važno obilježavanja „Dana narcisa“ i „Ružičastog mjeseca“. Udruga u svom radu stavlja naglasak i na suradnju s drugim udrugama kako bi zajedničkim snagama informirali javnost i prenijeli važne poruke poput one da „Rak nije mrak“ u suradnji s Udrugom „Onkološki pacijent“ i Zagorskom ligom protiv raka. Zdravstveno-edukativni serijal emisija „Rak nije mrak“ emitira se i u jesenskom izdanju na četiri lokalne radio postaje (RHZK, Radio Marija Bistrica, Radio Stubica i Radio Zlatar) svaka dva tjedna.