Članovi Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije danas su simboličnom šetnjom kroz Zabok, obučeni u narančaste majice, obilježili Svjetski dan ove bolesti. Multipla skleroza je bolest središnjeg živčanog sustava koja zahvaća većinom žensku populaciju i još uvijek je neizlječiva. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj od ove bolesti oboljelo oko 7 tisuća ljudi. Predsjednica Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije Nada Smrekar istaknula je kako kroz cijeli svibanj organiziraju razna događanja kojima žele ukazati na potrebe i probleme koje oboljeli imaju, a ono što su postigli svih ovih godina je to da više nisu nevidljivi.

Nada Smrekar

Rekla je kako u Krapinsko-zagorskoj županiji imaju 186 oboljelih od multiple, koji su registrirani i članovi su Društva multiple skleroze KZŽ, no da je brojka preko 200, jer nisu svi oboljeli članovi Društva multiple skleroze. „ Kampanja je pod motom „ Ja sam više od MS”. Kampanja se provodi kako bi se podigla svijest oboljelima, ali i građanima i kompletnoj lokalnoj zajednici da smo tu, a oboljeli da se druže. Moram reći da se vremena mijenjaju i da ide sve na bolje. Ima puno lijekova koji nam pomažu. No, međutim moramo biti svjesni da je to bolest s tisuću lica, teška i neizlječiva, ali uz kvalitetno liječenje, rehabilitaciju, pomoć lokalne zajednice, te na prvom mjestu uz pomoć obitelji može se dobro i kvalitetno živjeti”, naglasila je Smrekar.

Jasna Petek

Podršku Društvu multiple skleroze u obilježavanju njihovog dana dali su i zamjenica župana Jasna Petek, zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek. Petek je istaknula kako s ovom udrugom imaju izuzetno dobru suradnju već 10 godina i na brojnim projektima, a jedan od najznačajnijih je osiguravanje pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama.

Ivan Hanžek

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek također je istaknuo dobru suradnju, dodavši kako Grad ima sluha i razumijevanja za potrebite te uskače i sa financijskom podrškom. Podršku oboljelima svojim dolaskom pružila je i predsjednica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske Branka Lukić.

Branka Lukić