Projekt “Mala škola za naše školske kuhinje” predstavljen je u OŠ Stjepana Radića u Brestovcu Orhovičkom koja ove godine raznim aktivnostima obilježava 150. godišnjicu djelovanja. Prema riječima ravnatelja škole Zdenka Kobeščaka gotovo 30 posto učenika u školama je pretilo, što predstavlja ozbiljan problem. Ovom “malom školom” na koju su pozvani svi ravnatelji i školske kuharice zagorskih osnovnih škola željeli su pokazati jedan novi smjer u pripremi školskih obroka, koji mogu biti zdravi, ukusni i jeftini.

Zdenko Kobeščak

Zlatko Sedlanić, gastro promotor Podravke istaknuo je da ova tvrtka već šest godina provodi projekt Zdrave prehrane u sklopu kojeg izrađuju jedinstvene školske jelovnike koji se baziraju na jelima koja su jeli i naši stari te educiraju osoblje u pripremi jela. Prema Sedlanićevim riječima školskim je kuharicama kroz ovaj projekt posao znatno olakšan jer ne trebaju razmišljati o jelovniku i kako ga pripremiti jer će dobiti detaljne smjernice, a njima preostaje samo da daju svoj završni “touch”.

Zlatko Sedlanić

Školska kuharica Štefica Balija istaknula je kako su jela jednostavna za pripremu, te sadrže puno povrća i žitarica. Dodala kako će pojedina djeca možda u početku pružati otpor no na roditeljima je da im objasne kako se radi o zdravim obrocima.

Štefica Balija

Mirjana Smičić Slovenec, županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje istaknula je kako Županija podržava ovakve inicijative. Dodala je kako svima u interesu da školski jelovnici budu maštoviti i da učenici jedu zdravu hranu.

Mirjana Smičić Slovenec