Uređaj za magnetsku rezonancu u Općoj bolnici Zabok uskoro se pušta u pogon. Naručivanje pacijenata će službeno početi 1. rujna, a uređaj s radom 5. rujna, potvrdio je za naš radio ravnatelj Opće bolnice Zabok Tihomir Vančina. Prema riječima ravnatelja radi se o uređaju najmodernije tehnologije, kojim će se podići i kvaliteta zdravstvene usluge u samoj bolnici.

Naravno, da se očekuje velika navala, no ravnatelj poziva na strpljenje. S obzirom na njegovu vrijednost i ekonomsku isplativost organizirat će se tako da će uređaj za magnetsku rezonancu raditi, full, odnosno  12 sati, od 7 do 19 sati. Njegova je vrijednost 7 milijuna kuna plus građevinski radovi. Financiran je iz državnog proračuna i odlukom Vlade, dok je građevinske radove financirala Krapinsko-zagorska županija, kojima je i ovim putem ravnatelj još jednom zahvalio. Riječ je o uređaju kojeg do sada u Zagorju nije bilo u vlasništvu jedne javne ustanove poput bolnice.

Tihomir Vančina

Inače, novi magnetski uređaj marke Philips snage 1,5 tesla stigao je u bolnicu početkom lipnja. Za takav uređaj potrebno je vrijeme za montažu čiji su radovi trajali više od dva tjedna. Nakon toga uslijedili su građevinski radovi i popravak oštećenih zidovi koji su se morali prilagoditi veličini aparata, da bi se isti mogao uopće ugraditi u za to predviđen prostor. Ti radovi još uvijek nisu u potpunosti dovršeni. Njihov dovršetak se očekuje do 1. rujna.

U međuvremenu se postavljaju dijagnostički protokoli po kojima će spomenuti uređaj raditi (oni ovise o vrsti aparata i proizvođača i vrsti pregleda koji se traže kod pojedinog bolesnika). Također je u tijeku edukacija djelatnika koji će na tom uređaju raditi, a koju edukaciju provode za to ovlašteni predstavnici tvrtke Pfilips. Radi se o najsofisticiranijim radiološkim dijagnostičkim metodama za čije je uvođenje potrebno vrijeme kako bi se na siguran i kvalitetan način mogli vršiti pregledi bolesnika.