Kažu da nikada nije kasno za stjecanje i usavršavanje novih vještina traženih na tržištu rada i prekvalifikacije. Samo treba imati volje. Ministarstvo rada s Ministarstvom znanosti pokrenulo je vaučere za obrazovanje odraslih, koji su startali u travnju. Kakav je interes i koji su programi najpopularniji porazgovarali smo s predstojnikom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina Goranom Vukmanićem.

„Vaučer predstavlja financijski instrument dodjele javnih sredstava za obrazovanje odraslih. Princip je da korisnik sam bira obrazovni program i pružatelja obrazovanja. Trošak programa obrazovanja u iznosu odobrenog vaučera isplaćuje se izravno obrazovnoj ustanovi. U slučaju da je trošak programa obrazovanja veći od iznosa vaučera, postoji mogućnost da se razlika u visini iznosa podmiri od strane korisnika ili poslodavca, ukoliko se radi o zaposlenoj osobi. Točan iznos vaučera određuje se ovisno o obrazovnom sektoru ili podsektoru kojem pripada program, ukupnom radnom opterećenju za stjecanje kvalifikacije te satnici programa pri čemu se u obzir uzima broj sati u vođenom procesu učenja i poučavanja, broj sati temeljenih na radu te broju sati temeljenih na samostalnim aktivnostima.Prosječan iznos vaučera je oko 10 tisuća kuna”, pojasnio je Vukmanić.

Program obrazovanja može trajati za nezaposlenu osobu do šest mjeseci, s tim da se im se vraća trošak putovanja ukoliko se radi o programu koji se provodi u učionicama, a za zaposlenu osobu do 10 mjeseci. Vaučere mogu koristiti sve nezaposlene i zaposlene osobe, bitno da imaju navršenih 15 godina života kojima se dodjelom vaučera osigurava stjecanje potrebnih vještina za razvoj karijere, zapošljavanje ili zadržavanje radnog mjesta. Korisnik vaučera ne može biti osoba koja se nalazi u sustavu redovitog odgoja i obrazovanja, visokog obrazovanja i znanosti te osoba koja je korisnik mirovine prema općem propisu kojim se uređuje mirovinsko osiguranje.

U Krapinsko-zagorskoj županiji interes za dodjelu vaučera je iznimno veliki i u Područnom uredu HZZ-a u Krapini su zadovoljni. „Od početka provedbe samog programa, od travnja ove godine pristiglo je 300 zahtjeva za dodjelom vaučera. Veći interes prevladava kod žena, oko 60 posto. Što se tiče dobi, najviše je korisnika u dobi od 25 do 34 godine, njih 54 posto. Najviše vaučera je traženo za program knjigovođa,zatim Python developer, internetski marketing i brendiranje, Front – end developer, web programer, rukovanje viličarom u skladišnom prostoru te asistent za upravljanje projektom”, rekao je Vukmanić za Radio Stubicu. Program za dodjelom vaučera još uvijek je aktualan. Za sve informacije svi zainteresirani mogu se obratiti ili u ispostave HZZ-a ili na web stranice vauceri.hr. Na stranici se mogu vidjeti sve informacije o vaučerima, može se pronaći katalog svih zanimanja koje postoje, kod kojih se obrazovnih ustanovama ti programi provode i ono najvažnije, može se napraviti direktna prijava, jer cijeli proces prijave u program vaučera odvija se online, putem vauceri.hr.