U Kulturnom centru u Loboru održani su 16. Dani Franje Horvata Kiša te središnji program manifestacije dodjela nagrada za najbolji književni putopis. Prema izboru ocjenjivačkoga povjerenstva laureati ovogodišnjeg natječaja su Emilija Kovač za putopis „Putovanje prema početku: i potrazi za alephom”, Tomislav Marijan Bilosnić s putopisom „Nisam bio u Karaševu” te Božica Jelušić s putopisom „Opraštanje od krajolika”. Novčane nagrade osigurala je Općina Lobor. Nagrada organizatora i domaćina Udruge Franjo Horvat Kiš i Općine Lobor dodijeljena je Aleksandru Horvatu za putopis „Po grbavom jarku Velike Paklenice”, a nagradu „Loborsko srce” primio je Radovan Brlečič za putopis „Brižna ti je Čićarija, lipi moj čovik, je ju danas nima ki kosit”.

Nagrađena autorica Emilija Kovač

Diplome časopisa Kaj dobili su Božidar Brezinščak Bagola za „Ljubavni putopis” i Đurđa Lovrenčić za putopis „Marija Bistrica”. Nagradne povelje Kajkavskog spravišća/ časopisa Kaj dobili su Igor Šipić za putopis „I ja sam prešao Pirineje” i Tomislav Šovagović za putopis „Bilo jednom u Stridonu”. Na natječaj je pristiglo 30 radova, a izabrano je njih 16. Svi izabrani i nagrađeni putopisi bit će objavljeni u časopisu Kaj, časopisu za književnost, umjetnost i kulturu.

Načelnica Ljubica Jembrih

16. Dane Franje Horvata Kiša otvorila je načelnica Lobora Ljubica Jembrih. Istaknula je kako je ovo jako značajna manifestacija za društveno-kulturni život Lobora. Zahvalila je Udruzi F. Horvat Kiš koja je začetnik same manifestacije, a koja se već 16. godina u kontinuitetu održava u Loboru gdje i rođen Franjo Horvat Kiš. Pozdravne govore uputili su Jurica Cesar, predsjednik Udruge Franjo Horvat Kiš Jurica Cesar, Đuro Vidmarović, ispred Društva hrvatskih književnika te mladi glumac Denis Bosak, ispred Kulturnog vijeća KZŽ. Inače, 16. Dani Franje Horvata Kiša započeli su u petak i to s najmlađima. Učenici Osnovne škole Franje Horvata Kiša pripremili su izložbu likovnih radova uz dječje putopise.

Nagrađene učenice koje su svojim kreativnim literarnim stvaralaštvom napisale dječje putopise su Magdalena Bašak, Lucija Haban i Danijela Smetiško. Manifestaciju je organiziralo Kajkavsko spravišče, Općina Lobor, Udruga za kulturno stvaralaštvo Franjo Horvat Kiš Lobor i loborska OŠ, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Krapinsko-zagorska županija i Općina Lobor.