U Loboru održan Hrvatski festival žudija, čuvara Kristova groba: “Na ovo smo domaćinstvo dugo čekali, ali se isplatilo”

304

Viteško društvo Svetog Križa i Općina Lobor danas na Uskrsni ponedjeljak, bili su domaćin 23. Hrvatskog festivala Žudija, čuvara Kristova groba. Iako je tradicija Festivala mnogo poznatija u Dalmaciji, ovo je drugi puta da žudije stižu na kontinent i u Zagorje. U Mariji Bistrici su bili 2018., a ove godine u Loboru gdje se okupilo više stotina sudionika, iz 30-ak župa. Hrvatski festival Žudija tradicionalno je počeo u podne, uz gromoglasno pucanje loborskih kuburaša i njihovih prijatelja, a prije toga održana je sveta misa u crkvi sv. Ane. Zatim je uslijedio mimohod čuvara Kristovog groba ulicama Lobora, nakon čega je akademski snimatelj Šime Strikoman upriličio snimanje još jedne milenijske fotografije na brežuljku ispred crkve sv. Ane.

Mirko Kuharić, predsjednik Viteškog društva Sveti križ Lobor istaknuo je kako je njihovo društvo na ovo dugo čekalo, ali da se isplatilo. Rekao je kako Viteško društvo Svetog križa Lobor već 17 godina i brine o povijesnim vrijednostima i kulturnoj baštini Lobora, Krapinsko-zagorske županije i Republike Hrvatske, kroz izvođenje raznih kulturnih i vjerskih programa. U vrijeme Uskrsa, Viteško društvo njeguje običaje čuvanja Kristovog groba u župnoj crkvi svete Ane te pucanja na sam Uskrs, u čast uskrsnuća Krista. Ovi običaji u Loboru datiraju iz 16. stoljeća, kada je Petar Keglević dobio vlastelinstvo Lobor te je u uskrsno vrijeme slao naoružanu počasnu stražu u Loborsku crkvu čuvati Kristov grob.

Načelnica Lobora Ljubica

“Iznimno smo ponosni što smo imali priliku biti domaćini, budući da nije baš tradicija da se Hrvatski festival Žudija održava u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Zahvaljujem svim organizatorima koji su započeli Festival, ali i našem Viteškom društvu koje se u manifestaciju uključilo od prvog dana. Znamo da Žudiji predstavljaju čuvanje Kristovog groba, a tijekom cijele godine uključuju se u rad svojih župa i crkava. Smatram da tu tradiciju, kulturu i baštinu trebamo čuvati, njegovati i prenašati na svoje najmlađe. Ovdje smo imali priliku vidjeti raznolikost generacija, što je dobar znak da će se Festival nastaviti”, istaknula je načelnica Lobora Ljubica Jembrih. Drago mi je što su nam stigli vjernici iz svih dijelova Hrvatske i nadam se da će ponovo doći u naš kraj”, rekao je župnik Tomica Božićek. Pozdravne riječi i pohvale ovom festivalu uputili su u ime pokrovitelja, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, gradonačelnik Krapine i zastupnik Zoran Gregurović te zagorski župan Željko Kolar.

Župan Željko Kolar
Zoran Gregurović