U Krapini je kraj spomen-obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko-zagorske županije  danas je održano središnje županijsko obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Počast stradalim herojima Vukovara i Škabrnje, svim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama koji nisu dočekali kraj Domovinskog rata i svoju slobodnu Hrvatsku polaganjem vijenca i paljenjem vukovarskih lampiona odalo je izaslanstvo Krapinsko-zagorske županije , izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, zagorski gradonačelnici i načelnici te braniteljske udruge s područja Krapinsko-zagorske županije.

Mi ovdje u Zagorju u tišini i pijetetu odajemo počast žrtvama Domovinskog rata i žrtvama Vukovara i Škabrnje i tako se još jedanput sjećamo svih onih koji su dali svoj život sa samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku”, rekao je župan Željko Kolar. Žarko Fruk iz 1. Gardijske brigade „Tigrovi“ Žarko Fruk koji je branio Vukovar rekao je e ovo najmanje što možemo učiniti i prisjetiti se svih poginulih i mučki ubijenih na Ovčari, od branitelja, djece, trudnica. Nas 19 „Tigrova“ je ušlo u Vukovar, među posljednjima, 1. listopada u ranim jutarnjim satima. Dečki su izašli na smjenu, a mi smo ostali unutra i onda su zatvorili kukuruzni put i od onda nitko nije mogao ući, ni izaći iz Vukovara. Na današnji dan, 17. studenog, ujutro smo shvatili da je kraj i preko radio veze smo čuli druge glasove, osim zapovjednika i to je bio proboj, prisjetio se Fruk.

U prigodnom programu nastupili su Nikola Kristić, HRT-ov dugogodišnji novinar, urednik, ratni izvjestitelj i sportski komentator koji je interpretirao dvije pjesme o Vukovaru te poznata hrvatska sopranistica Josipa Lončar.

Kao i prijašnjih godina, u večernjim će satima u svakom gradu i općini na području županije biti zapaljeno po 32 vukovarska lampiona, koji simboliziraju 32. obljetnicu pada Grada Heroja. Riječ je o običaju kojeg je Krapinsko – zagorska županija počela prakticirati među prvima i kojeg provodi svake godine dan uoči 18. studenog stoga pozivamo građane da se pridruže obilježavanju u svojim gradovima i općinama.