U Krapini obilježena 33. godišnjica osnivanja 2. Gardijske brigade Gromovi

28

Delegacije Grada Krapine i Krapinsko-zagorske županije, uz članove ‘Gromova’, položile su vijence i upalile svijeće kod spomenika poginulim braniteljima u Krapini povodom obilježavanja 33 godine od ustroja 2. gardijske brigade „Gromovi”. „Prvi dani Domovinskog rata su ujedno bili i najteži. Tada smo uglavnom držali crtu uz Kupu prema Sisku. Kasnije smo ogroman doprinos dali operaciji ‘Tigar’, oslobađanju Dubrovnika. Potom smo bili na Maslenici, u Posavini, Banovini, Pokuplju te u Lici. Jedan je dio naših snaga sudjelovalo i u operaciji ‘Bljesak’, a puno nas je bilo u ‘Oluji’. Nakon rata, veliki smo doprinos dali i u razminiranju Hrvatske. Nažalost, puno je branitelja poginulo, puno ih je ranjeno, a danas su mnogi i bolesni. Sve nas je manje, no nadam se da će nas svake godine ipak biti dovoljno da dostojno obilježimo godišnjicu osnutka“, rekao je okupljenim novinarima predsjednik zagorskih Gromova Zvonimir Kantolić.

Župan Željko Kolar je nakon odavanja počasti istaknuo kako je kroz Gromove u Domovinskom ratu prošlo 9.200 branitelja. „Poginula su i nestala 208, među kojima četvorica iz Zagorja. Ranjeno ih je 1.200, od kojih 36 iz naše županije. Ponosni smo na njih te smo u mislima s obiteljima koji su izgubili svoje najdraže. Naravno, kao i uvijek, i ovo je dokaz da su Zagorci sudjelovali u svim postrojbama i na svim ratištima te dali veliki obol u obrani te potom i u oslobađanju RH“, poručio je nakon odavanja počasti župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. „Suradnja Grada Krapine i Gromova krenula je prije 10-ak godina. Od tada smo zajednički organizirali niz obilježavanja važnih datuma za našu domovinu. Iz svih tih zajedničkih projekata se rodila i ideja o spomen obilježju ovdje u Krapini. To smo također realizirali i sada se upravo ovdje i nalazimo. Ovo je odlično mjesto na kojem možemo odati počast i reći ‘hvala’ svim preminulim braniteljima za ono što su napravili za Hrvatsku“, rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Svijeće je u spomen na sve poginule i umrle hrvatske branitelje zapalila i delegacija Udruge ratnih veterana 2. Gardijske brigade Gromovi Krapinsko-zagorske županije na čelu s predsjednikom Zvonimirom Kantolićem, Ivana Iskrić iz Ministarstva hrvatskih branitelja, gradonačelnik Grada Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović i načelnik Jesenja Dario Cvrtila te brat poginulog Groma Milan Kušar.