U “Hiži zagorskih štruklji” u Radoboju prezentirana moderna zagorska kuhinja

50

U Hiži zagorskih štruklji u Radoboju danas je održana kulinarska radionica pod nazivom „Suvremeni okusi Zagorja“. Kulinarsku radionicu organizirali su Općina Radoboj i Kulinarski Institut iz Siska. Chefovi i predavači pokazali kako se tradicionalna zagorska jela pripremaju na suvremeni način koristeći pritom lokalne i autohtone namirnice. Načelnik Anđelko Topolovec istaknuo je kako je cilj promocija Hiže zagorskih štruklji i jela našeg Zagorja.

Anđelko Topolovec, načelnik općine Radoboj

Ideja da se u našoj hiži priprema i nudi samo izvorna zagorska autohtona jela, pripremljena na jedan moderniji način, ono što današnje vrijeme i zahtjeva. Zahvaljujem se  Kulinarskom institutu iz Siska koji su nam u tome podrška i koji su nam došli napraviti prvu takvu prezentaciju. Nadam se da je to tek početak suradnje i promocije Hiže zagorskih štruklji i same općine Radoboj”, rekao je načelnik Topolovec.

Inače, Kulinarski institut Kul IN prva je privatna međunarodna kulinarska škola u Hrvatskoj, a njezina direktorica Ivana Fried naglasila je da ideja bila predstaviti modernu zagorsku kuhinju. „ Zagorje je jedan dio Hrvatske koji vrijedi posjetiti, koji se sve više razvija i ima sve bolje restorane”, pohvalila je.

Ivana Fried, direktorica Kulinarskog instituta Kul IN

Dodala je kako je do suradnje došlo na jednoj konferenciji, gdje se upoznala s Jasnom Vukas, predsjednicom udruge Vrelo života i administratoricom portala Snaga šume/Forest Power koji promiču vrijednosti zdravog življenja i šumske kupke, a koju potiče i općina Radoboj, pa se tako rodila i ideja za ovaj event. Inače, Kul IN je često u Zagorju, jer imaju i odličnu suradnju sa našim kuharskim školama.

Branimir Krtalić, predavač u Kulinarskom institutu

Ovaj događaj u Radoboju okupio je predstavnike iz ugostiteljstva i turizma te ljubitelje gastronomije. Na meniju se našlo varivo s ječmom, korjenastim povrćem, i gljivama, zatim purica s mlincima zarolana u mlinac, a za desert crumble od jagoda, Probali smo napraviti jedan meni, s autohtonim lokalnim sastojcima, koji bi se mogao jednog dana naći i u ponudi ove hiže”, rekao je edukator Kulinarskog instituta Kul IN iz Siska Branimir Krtalić. Za još jedan desert, zagorske štruklje pobrinule su se pak tri domaće kuharice.