Sutra počinju upisi u srednje škole u drugom roku i traju do 22. kolovoza. Za upise je ove godine u devet zagorskih škola bilo raspoloživo 1.350 mjesta u 59 razrednih odjela. Kako je rekla županijska pročelnica, Mirjana Smičić Slovenec u prvom roku upisano je 1.177 učenika, što je 40 više u odnosu na prošlu godinu. U drugom roku ostalo je 101 slobodno mjesto u šest srednjih škola, kao i šest mjesta u srednjoj glazbenoj školi u Zaboku u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću. Među slobodnim mjestima je i 29 za deficitarna zanimanja, za koja Krapinsko-zagorska županija daje i stipendije.

U Srednjoj školi Pregrada ostalo je sedam slobodnih mjesta. Za program kuhara tri mjesta, za slastičara dva mjesta i u prirodoslovnoj gimnaziji dva mjesta.

U Srednjoj školi Krapina slobodno je pet mjesta, tri za prodavača i dva za hoteljersko-turističkog tehničara.

O upisima u Srednju školu Konjščina govorila je ravnateljica, Milojka Ratajić. Ona je istaknula da je ostalo slobodno osam mjesta za autoelektričara, šest mjesta za elektroinstalatera, devet mjesta za komercijalista, šest mjesta za strojobravara i dva mjesta za vozača motornih vozila.

Ravnateljica Srednje škole Bedekovčina, Vera Hrvoj rekla je da je ostalo osam slobodnih mjesta za zanimanje agrotehničar, dva za cvjećara, šest za plinoinstalatera, šest mjesta za soboslikara-ličioca-dekoratera, šest za staklara, šest za pomoćnog keramičara i šest za zidara. Dodala je i da su otvorene prijave za smještaj u Učeničkom domu u Bedekovčini, gdje mogu biti smješteni i učenici drugih škola.

Ravnatelj Srednje škole Zlatar, Mladen Pavetić naveo je da imaju još devet slobodnih mjesta u smjeru tehničar za logistiku i špediciju.

Ravnateljica Srednje škole Oroslavje, Natalija Mučnjak rekla je da je ostalo 15 slobodnih mjesta u gimnaziji te jedno za zanimanje vodoinstalater. Istaknula je da je već neko vrijeme prisutan trend smanjenja upisa u gimnaziju, ali ovako mali upis je sve iznenadio. S druge strane povećan je pritisak na upise u strukovne programe, pa je za dva mjesta povećan upis u strojarske tehničare.

Goste je pozdravila načelnica Konjščine, Anita Krok koja je istaknula da će u novom natječaju za općinske stipendije prednost imati deficitarna zanimanja, posebno ona upisana u Srednjoj školi Konjščina. Župan Željko Kolar rekao je da bi bili zadovoljni da se popuni bar polovica od još slobodnih mjesta. Pohvalio je dobre programe škola, a što se vidi kroz brojne nagrade na državnim natjecanjima. Zadovoljan je i što se u prvom roku upisalo 155 učenika za deficitarna zanimanja, što je najviše do sada. Ako bi se broj u drugom upisnom roku podigao na oko 180, to bi bilo odlično. Najavio je i da će sve škole biti spremne za početak nove školske godine.