U Domu zdravlja Bedekovčina otvoren dispanzer za mentalno zdravlje

189

U Domu zdravlju u Bedekovčini danas je službeno obilježen početak rada dispanzera za mentalno zdravlje. Prema riječima ravnateljice Županijskog Doma zdravlja Nade Dogan, riječ je o novoj usluzi u sklopu Doma zdravlja te pilot projektu Ministarstva zdravstva, u kojem je Krapinsko-zagorska županija izabrana među 5 županija u Hrvatskoj.

Nada Dogan, ravnateljica Doma zdravlja KZŽ

Treći je to dispanzer, u našoj županiji, nakon Krapine i Oroslavja, u kojem je zaposleno šest psihologa te tri medicinske sestre. Klinička psihologica Gordana Kamenečki istaknula je koliko je mentalno zdravlje važno i kada je potrebno reagirati. „Kada nas zaboli zub vrlo brzo ćemo otići kod zubara, ali nažalost kada nas zaboli duša, dosta odgađamo, dok ne dođe dok neke situacije kada je to malo teže rješavati.

Klinička psihologica Gordana Kamenečki

Dakle, bilo koja stanja, da li se radi o nekim strahovima, tjeskobama, zabrinutosti koje traju duže vrijeme, ometaju nas u našem svakodnevnom funkcioniranju i bitno utječu na kvalitetu života to je već alarm, svjetiljka se upali i treba reagirati”, upozorava psihologica Kamenečki te dodaje da psiholozi u zajednici već sada daju dobre rezultate. Pozvala je sve, bez bojazni, da se jave ukoliko imaju bilo koji psihološki problem.

Otvorenju dispanzera za mentalno zdravlje u Bedekovčini prisustvovao je i načelnik Darko Ban koji je zahvalio što je ovakva vrsta zdravstvene usluge stigla i u njihovu općinu koja se nalazi u izuzetno povoljnom prometnom položaju pa će je moći koristiti i veći broj građana. Rekao je i kako vjeruje da je ovo tek početak te da su otvoreni i za druge vrste zdravstvene djelatnosti ovdje u Domu zdravlja Bedekovčina.

Načelnik Bedekovčine Darko Ban

Otvaranje dispanzera i pružanje psihološke pomoći u sklopu Doma zdravlja pohvalila je i zamjenica župana Jasna Petek te istaknula kako će se Županija uključiti u njihovo što kvalitetnije opremanje. Za dolazak u ambulantu nije potrebna uputnica, možete doći, pokucati bez straha, ili se naručiti putem telefona ili e-maila. Dispanzeri rade svaki dan od 7 do 20 sati, subotama prema rasporedu. Inače, ovaj pilot program traje do 30. lipnja, a u novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti psihološka pomoć u sklopu Doma zdravlja bit će obavezna djelatnost.

Zamjenica župana Jasna Petek