Ne događa se trovanje pčela samo na sjeveru Hrvatske, događa se to svugdje. I u Zagorju imamo trovanje pčela, ali na drugačiji način. To nije odjednom, nego na dnevnoj bazi. Zašto se to događa? Evo, recimo susjed ima dvije do tri šljive bistrice koje šprica protiv crvljivosti. Ali ne idu sve pčele na tu šljivu, nego nekoliko njih koje pogine. Drugi dan idu na jabuku u cvatnji, špricanu, i uginu. Zato imamo jako malo letačica i zbog toga nam se prihodi smanjuju. Ali mi ne govorimo puno o tome”, komentirao je novi slučaj pomora pčela u Međimurju, Ivan Curiš, dugogodišnji pčelar iz Konjščine u poljoprivrednoj emisiji Radio Stubice.

Rekao je kako bi Ministarstvo poljoprivrede trebalo zabraniti pesticide i insekticide koje štete pčelama, jer ako ne bude pčela neće biti ni nas. Dodao je da danas na tržištu ima sredstava koja ne truju pčele i od kojih ne bi ugibale. Curiš ističe kako se nada da će nakon „7 jadnih i gladnih godina”, ovo biti prva dobra pčelarska godina. „Iako smo kroz zimu imali veliki gubitak pčela, ja sam izgubio oko 30% svojih zajednica, neki pčelari su imali 100% gubitka, pčele su u ovom trenutku jako dobro, gacija se zasada nije smrznula, a bilo je nešto kiše. Tako da očekujem napokon jednu dobru godinu”, rekao je Curiš.

Pohvalio je trud i zalaganje Krapinsko-zagorske županije za dobivanje europske zaštićene oznake izvornosti zagorskog bagremovog meda. „No, to nama pčelarima ne znači puno jer imamo premale količine meda za pojavu na svjetskom tržištu. Sav med koji mi zagorski pčelari proizvedemo, prodamo na kućnom pragu”, zaključio je Curiš.