Tomislav je uspješni mladi stočar koji se bavi tovom junadi: „Znam da mnogi mladi ne bi ovo radili, ali ja sam izabrao ovaj put i nije me sram”

1191

Među 32 jedinice lokalne samouprave odnosno zagorska grada i općine, općina Kraljevec na Sutli najjača je kada je u pitanju stočarstvo. U toj se općini uzgaja najviše grla stoke, a prednjači tov junadi. Tim se poslom bavi i mladi poljoprivrednik Tomislav Štos iz Radakova. „Krenuo sam s par bikića, a danas na farmi tovim 80 komada junadi, većinom mušku telad, simentalske pasmine te križance Charolais i Limousin. Sve je to kvalitetna roba. Posao je težak i zahtjevan, ali sam sam svoj gazda i borim se”, rekao je Štos, gostujući u poljoprivrednoj emisiji Radio Stubice. Tim poslom bavili su se i roditelji, a on pomagao na gospodarstvu. Kako, kaže,  stočarstvo mu se zavuklo pod kožu. Danas on vodi OPG.

Prvo trebaš imati neki kapital, da telad možeš kupiti, financirati i hraniti 10, 12 mjeseci da bi oni zrasli i da ih možeš prodati”, rekao Tomislav, koji je kada se poljoprivredni „biznis” zahtuktao dao otkaz na poslu skladištara i postao farmer.„Dobar vjetar od leđa” dobio je i od Krapinsko-zagorske županije gdje se prijavio na natječaj i ostvario 50 tisuća kuna za kupnju 20 junica. Uzeo je i kredit i kupio još 20 komada i postao ozbiljan tovljenik. „To je meni bilo kao da sam dobio na euro jackpotu i to je bilo u ono vrijeme vrijeme kada je tisuću kuna nešto vrijedilo, a ne danas kada odeš u dućan i 100 eura stane u jednu vrećicu”, ispričao je naš sugovornik. Telad kupuje u Češkoj i Slovačkoj, a meso prodaje na hrvatsko tržište i kod lokalnih mesara. Zemlje ima dosta, no parcele su male, tzv. ficleki koje je teško i izorati. Sijena i otave spremi dovoljno, a zasije od 15 do 17 hektara kukuruza, najviše za silažu, a dio za zrno odnosno šrot.

“Jako malo mladih se danas odlučuje za uzgoj stoke. Većinom su današnji mladi nezainteresirani za poljoprivredu. I ne znaju primiti motiku i vile u ruke. Ja sam odabrao ovaj put. Nije me strah ni sram i borim se”, zaključio je. Što se tiče širenja, oprezan je. Vidjet će kakvo će biti stanje na tržištu, no odustati neće. “Lijepoga bika još uvijek možeš lako prodati”, kaže ovaj mladi stočar iz Kraljevca na Sutli.