Titova rezidencija predana na upravljanje Općini Kumrovec

195

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt i ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol potpisali su ugovor kojim je Vila Kumrovec – Titova rezidencija predana na upravljanje Općini Kumrovec.

Načelnik Šplajt istaknuo je kako je u roku od godinu dana otkako se rodila ideja o preuzimanju, odrađen veliki posao uz pomoć i susretljivost Muzeja Hrvatskog zagorja, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstva kulture i medija. U budućnosti bi ovaj objekt trebao imati kulturno-turističku namjenu te bi se uredio uz pomoć sredstava europske unije, odnosno kroz Intereg program kojeg Kumrovec zajednički provodi sa slovenskim općinama Bistricom ob Sotli i Rogaškom Slatinom te s domaćom i slovenskom Javnom ustanovom. Šplajt je rekao kako je prema procjenama, za uređenje vile potrebno oko 2 milijuna eura te će se projekt provoditi u fazama. Potpuno stavljanje vile u funkciju očekuje se za oko 3 do 4 godine. Uz vilu, Općina će preuzeti i održavanje arboretuma koji okružuje vilu i prostire se na oko 80 tisuća četvornih metara.

Prema riječima ravnatelja Muzeja, Sabola, objekt je izgrađen 40 godina kao hotel, početkom 60-tih godina prenamijenjen u Vilu, odnosno Titovu rezidenciju, do 1993. godine bio je u sastavu radne organizacije Spomen doma, a nakon osnivanja Muzeja Hrvatskog zagorja, objekt je ušao u njihov sustav. Sabol je rekao kako je jedan od razloga što su upravljačka prava nad Vilom prenesena na Općinu taj što Muzeji do ove godine nisu bili prihvatljivi prijavitelj na natječaje Europskih fondova, za razliku od lokalnih jedinica. S obzirom da u objekt nije ulagano gotovo 40 godina i potrebno je hitno pristupiti sanaciji kako bi se spriječilo daljnje propadanje, taj se postupak činio kao najjednostavniji i najbrži način revitalizacije ovog objekta.

Voditeljica Muzeja Staro selo, Anita Paun Gadža istaknula je kako je zbirka predmeta iz Vile Kumrovec sastavni dio fundusa Muzeja Staro selo. Osim interijera – namještaja, koji je u Vili od 60-tih godina 20. stoljeća. Uz namještaj u fundusu su i pokloni koje je Josip Broz dobivao prilikom svojeg boravka u Kumrovcu. Uz te poklone u Vili su se nalazili i pokloni koji su prije nekoliko godina dovezeni iz Zagreba iz Ureda predsjednice. Radi se o 101 poklonu u vlasništvu Muzeja dok su preostali pokloni na dugoročnoj posudbi, rekla je Paun Gadža.

Direktorica TZ Po plavem trnaci Ramona Mačefat Muranić naglasila je kako je oduvijek postojao veliki interes turista za posjeti Titovoj rezidenciji koja se trenutno može razgledati samo izvana te će u budućnosti, kada se Vila uredi i bude otvorena za posjetitelje, to svakako biti jedan veliki plus u turističkoj ponudi Kumrovca.