Kada se nađemo u teškoj životnoj situaciji često se okrećemo vjeri i tražimo Boga da nam pomogne. O povezanosti bolesti i vjere u novoj emisiji iz serijala „Rak nije mrak“ govorio je hrvatski katolički svećenik, teolog, književnik, likovni kritičar, kantautor, don Anton Šuljić.

Gdje je Bog u mojoj bolesti?
Legitimno je postaviti si pitanje „Gdje je Bog u mojoj bolesti?“, kaže don Šuljić. Kada čovjek oboli život mu se preokrene i javlja se potreba za svojevrsnom rekonstrukcijom. Mi svi postavljamo neka pitanja koja su egzistencijalna i ne treba se bojati ni Bogu postaviti pitanje. Oni koji se neprestano pitaju i koji se prepuštaju volji Božjoj, govoreći „Bože, neka bude na način Isusa Krista, ne moja nego Tvoja volja“ nerijetko dožive utjehu i unutarnju snagu ne samo da se pobijedi strah i sama bolest nego da se u vjeri dobije jedna sigurnost i utjeha koja je iznad onoga što možemo govoriti da bi bila neka ljudska utjeha, ističe don Šuljić. Konačna nada je nada u vječni život koju nam je sam Isus Krist potvrdio.

Bolest kao prilika da se približimo Bogu

Svi imamo neke svoje strahove, svaki čovjek ima strah od smrti. No, što se čovjek prije pomiri s tim da je smrtan, to mu život postaje opušteniji, kaže don Anton Šuljić ističući da se moramo naučiti miriti sa svojim granicama i svojim mogućnostima. Svaki bolesnik može svoj deficit pretvoriti u svoj suficit u nekom duhovnom smislu. Iskustvo vjernika, Crkve, je da su oni bolesnici koji su na taj način prihvatili svoju bolest pronašli neku vrstu utjehe, snage pa i neku vrstu utjehe za svoje bližnje. Vjera nam pomaže da se oslobodimo i samih sebe i pronađemo spasenje.

Ne treba zanemariti dostignuća suvremene medicine

Lijek koji nam, u duhovnom smislu, može pomoći, ohrabriti nas, dati nam Božju snagu i utjehu je bolesničko pomazanje. To je sveti sakrament koji se daje ljudima koji se osjećaju nemoćno, slabo, da bi prizdravili i vratili se svojim dužnostima omogućujući nam da vidimo stvari Božjim očima. Pri tome ne treba zanemarivati znanstvena dostignuća, dostignuća suvremene medicine, zaključuje don Anton Šuljić, gost 14. emisije iz serijala „Rak nije mrak“ koji se emitira na Radiju Hrvatsko zagorje Krapina, Radiju Marija Bistrica, Radiju Stubica i Radiju Zlatar. Riječ je o projektu Udruge „Onkološki pacijent“ koji se realizira u partnerstvu s Udrugom Europa Donna Krapina i Zagorskom ligom protiv raka.