U Mariji Bistrici sinoć je otvoren Hodočasničko-volonterski centar Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Uređen je u nekadašnjim gospodarskim zgradama koje opasuju Svetište, a koje su u listopadu 2020. godine stradale u velikom požaru. Rektor Svetišta Domagoj Matošević prisjetio se te noći 13. listopada 2020. godine kada je u gospodarskim zgradama Svetišta buknuo požar. Zahvalio je vatrogascima koji su uložili veliki napor kako bi svladali požar, županu Kolaru i načelniku Miličkom koji su također došli odmah pružiti podršku, kao i svim ljudima koji su pomogli u hitnoj sanaciji i zaštiti stradalog prostora.

Domagoj Matošević

“Tada se uvidjelo da gospodarskom kompleksu treba dati novi sadržaj i počeli smo razmišljati kako te zgrade pretvoriti u hodočasnički centar, a da pritom sačuvamo ovu kulturnu cjelinu. Projekt smo predložili nadležnom konzervatorskom uredu u Krapini te smo uz njihove sugestije od Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu zatražili dopuštenje za projektnu dokumentaciju. Zgrada je danas obnovljena, polako se namješta i uskoro će biti otvorena za hodočasnike, a na nama je sada izazov kako kvalitetnim, plemenitim i duhovnim sadržajima oplemeniti ovaj prostor”, istaknuo je rektor Matošević.

Dražen Kutleša

Prostore je blagoslovio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša koji je istaknuo kako se u Mariju Bistricu hodočasti od 1684. godine, a svake godine se na 50-tak stalnih hodočašća oko milijun vjernika. “S velikom radošću stoga večeras blagoslivljamo ovaj Centar u kojem će hodočasnici moći pronaći okrjepu i odmor, iskusiti zajedništvo i dobrodošlicu, podijeliti brige i radosti, te sklopiti nova poznanstva i prijateljstva. Neka ovaj Centar ujedno bude i mjesto gdje će se hodočasnici učiti pravoj naravi hodočašća te kako biti dobar hodočasnik”, rekao je nadbiskup Kutleša.

Dražen Kutleša

Centar je zamišljen kao mjesto gdje bi hodočasnici mogli doći, prespavati, održavati duhovne seminare, edukacije, formacije. U potkrovlju centra smješteno je 13 soba koje su kapaciteta do tri ili četiri osobe, u prizemlju je smještena dvorana u kojoj se mogu održavati razni susreti, vjeronauci i slično. Uređena je i ambulanta za hodočasnike, prostor za župni Caritas, tu je i recepcija, prostor ima i lift kako bi ga mogle koristiti osobe s invaliditetom, bolesnici i starije osobe. U prizemlju se nalazi još jedno konačište namijenjeno hodočasnicima pješacima koji traže jedan jednostavan smještaj u kojem će moći prespavati, osvježiti se, otuširati i nešto skuhati.

Mihaela Gradečak

Voditeljica Hodočasničkog centra Mihaela Gradečak rekla je da Centar još nije službeno otvoren za javnost, a nada se da će se otvoriti krajem jeseni. Kako kaže, bit će namijenjen svim ljudima dobre volje i otvorenog srca. Župan Željko Kolar istaknuo je kako se odličnom suradnjom između Svetišta, konzervatorskog odjela, Ministarstva kulture i dobrih ljudi, ovom prostoru uspjela dati nova namjena koja je Svetištu bila itekako potrebna.

Željko Kolar

Rekao je i kako županija kontinuirano pomaže rad svetišta, pa je tako bilo i ovoga puta. Izrazio je nadu da se opet vrati brojka od milijun hodočasnika godišnje, a nada se da će tome pridonijeti i skora izgradnja nastavka brze ceste. Načelnik Marije Bistrice Josip Milički čestitao je Svetištu na novim prostorima, ali i na svemu što radi za zajednicu.

Josip Milički

Dobili smo veličanstveni centar s brojnim sadržajima koji će jako puno značiti, kako za Svetište, tako i za lokalnu zajednicu i zajedničke projekte koje provode Općina i Svetište. Nadbiskup je spomenuo da je Marija Bistrica stoljetno mjesto vjere, nade i zajedništva, a vjerujem da će i ovaj Centar biti upravo oličenje toga”, rekao je Milički.