„U Hrvatskoj je sve manje proizvođača mlijeka. Poljoprivrednici odustaju i prebacuju se na neku drugu vrstu proizvodnje. Ovu 2023. godinu započeli smo s brojkom ispod 3000 proizvođača mlijeka, a samo zadnjih godinu dana više 500 proizvođača izašlo je iz sustava proizvodnje i isporuke mlijeka”, istaknuo je Igor Rešetar, predsjednik Upravnog odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, gostujući u Gruntu Radio Stubice.

Glavni razlog je taj što su prihodi su bili puno manji nego rashodi, a otkupna cijena mlijeka premala. „Ta otkupna cijena mlijeka posljednja tri mjeseca raste i iznosi od 45 do 55 centi. U susjednim zemljama iznosi 55 centi. Još smo uvijek na tablici s cijenama mlijeka pri samo dnu u Europskoj uniji”, komentirao je Rešetar te dodao kako taj trend otkupne cijene mlijeka mora i dalje rasti, a mjere i potpore koje daje Ministarstvo poljoprivrede moraju još ojačati.

Željko Mladić iz Zlatara koja ima 80-ak krava i mlijeko prodaje zagorskoj mljekari iz Desinića, upozorio je kako Hrvatska nije ni na 50 posto samodostatnosti u proizvodnji mlijeka. Nositelj OPG-a njegov je sin Mario, ing. agronomije, kojeg u tom poslu, unatoč visokim troškovima, drži entuzijazam. Imaju i tri mlijekomata, u Zlataru, Zaboku i Donjoj Stubici gdje litru mlijeka možete natočiti za 1 euro.