U Gruntu Radio Stubice bavili smo se temom stočarstva, granom poljoprivrede koju zanima sve manje ljudi. U Zagorju je tek nešto više od tri tisuće krava. Razgovarali smo s poljoprivrednicima koji od toga žive, Vladimirom Ljubićem iz Desinića i Ivanom Kusom iz Lobora.

Vladimir Ljubić

Vladimir Ljubić iz Velike Horvatske kod Desinića uzgaja krave holstein pasmine. Na gospodarstvu drže do 50 goveda, od toga je u mužnji 26 kravica. Obrađuju oko 40ha zemljišta. Dnevno proizvode oko 350 litara mlije Prodaju svježe mlijeko i mliječne proizvode na dva mljekomata u Zagrebu: na tržnicu u Vrapču i u Nehajskoj ulici na Trešnjevci te na jednom u sklopu OPG-a, uz glavnu cestu prema Desiniću. U obitelji Ljubić oduvijek su se hranile krave, no intenzivnije su se počeli baviti stočarstvom prije dvadesetak godina. „Prošle godine bilo je 20 godina otkako smo u sustavu PDV-a, 8 otkako smo pokrenuli prodaju preko mljekomata i 7 godina otkako smo počeli preradu mliječnih proizvoda. To su razne vrste sireva, svježi, dimljeni, kiselo vrhnje, obični jogurt, voćni jogurt, maslac, ispričao je Ljubić u Gruntu Radio Stubice. Ostvario je i županijsku potporu za modernizaciju poljoprivredne proizvodnje od 5.607 eura za kupnju multimata za prodaju mlijeka i mliječnih proizvoda. Taj će novi uređaj najsuvremenije proizvodnje postaviti u zapadnom dijelu Zagreba. Ljubići od poljoprivrede žive i time se misle baviti i dalje. Uz uzgoj krava pokrenuli su i proizvodnju jaja.

Ivan Kus sa sinom Florijanom

Da bi stočarstvo imalo perspektivu trebalo bi nam što više mladih poljoprivrednika. Ivan Kus iz Lobora član je OPG-a, čiji je nositelj tata Milan. Hrane krave simentalke, ukupno 17 grla, 10 krava te ostatak telad i junice, a obrađuju 20 ak hektara zemlje. Ivan radi u Agenciji za plaćanje i na OPG-u, a ljubav prema životinjama prenio je i na sina Florijana, koji je za Radio Stubicu rekao da rado pomaže na OPG-u, da mu je zabavno. Obožava životinje i obećava da će nastaviti djedinim i tatinim stopama. Na pitanje je li teško raditi na poljoprivrednici spremno nam je odgovorio. „ Ak si početnik onda je teško, a kad se navikneš onda je lagano”.

Bambino kup

Florijan je sudjelovao i na Bambino kupu koji je održan u sklopu 20. županijske izložbe stoke i 22. izložbe konja Krapinsko-zagorske županije.

Ivica Kovačić

Među posjetiteljima koji su došli vidjeti zagorska grla bio je i Ivica Kovačić iz Velikapetrovagorske. Ima 71 godinu i hrani 3 krave. Nekada ih je imao 12. „ Dokle god budem mogao, budem delal. Čujte, mladi neće raditi, a mi stariji guramo dok možemo. Dobije i se i neki poticaj. Meni je drago da mogu ići na njivu, sjesti na travu i dok imam lijepu životinju u štali. Uživam u tomu”.