U subotu 22. veljače u Stubičkim Toplicama će se održati 1. Zagorska kobasijada, koja je najavljena na konferenciji za medije. Kako je rekao načelnik Općine Stubičke Toplice, Josip Beljak službeni dio započet će 17. i 18. veljače kada će u Društvenom domu u Strmcu Stubičkom biti zaprimanje uzoraka. Slijedi ocjenjivanje, a najbolji će biti proglašeni na Zagorskoj kobasijadi na igralištu u centru Stubaka, kada će se moći probati i uzorci. Tri će se kategorije ocjenjivati, domaće kobase, salama od divljači i salama od ne divljači. Prijaviti se mogu svi zainteresirani, pa i van granica Hrvatske. Lovci, ribiči i branitelji će pripremati kobase za posjetitelje, nastupat će grupa Elixir, a voditelj će biti Adam Končić. Bit će tu i ponuda kolača i lokalnih OPG-ova. Za djecu će se pripremiti logorska vatra da si mogu sama ispeći kobasice. Sve kreće od 11 sati.
Inicijativa za pokretanje ove manifestacije potekla je od hrvatskih branitelja. Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije, Josip Horvatin zadovoljan je što je od ideje do realizacije prošlo vrlo malo vremena. Jedan od ciljeva manifestacije je i čuvanje tradicijskih običaja izrade kobasica, a Horvatin dodaje i da će se u programu naći ponešto i za sve generacije. Branitelji će prijaviti nekoliko svojih uzoraka, a dobili su već i prve uzorke iz Slavonije.
Žiri od pet članova će raditi pod vodstvom chefa Tomislava Špičeka. Špiček veli da podržava ovakve manifestacije jer želi da naša djeca razgovaraju o domaćim kobasicama i salamama, a ne o industrijskima. Gubimo, dodaje, svoje običaje i moramo ih sačuvati. Žalosti ga što u njegovom Jablanovcu još samo troje ljudi radi doma kobasice. Na pitanje što će se gledati kod ocjenjivanja, napominje da će to biti izgled, prerez, sušenje, dim, okus, ali i druge sitnice. Na kraju konferencije, načelnik Beljak otkrio je i da postoji ideja o osnivanju udruge kako bi se kroz edukacije i druženje potaknulo staru tradiciju izrade kobasica i salama.