Marijan Škrlec iz Radoboja ima najbolji med u državi. Osvojio je titulu šampiona na 27. ocjenjivanjju kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj, u organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. OPG Pčelarstvo Škrlec sa bagremovim medom je apsolutni pobjednik, a ovu prestižnu nagradu primila je cijela vrijedna obitelj. Ovo veliko priznanje stiglo je za bagremov med. Inače, ovo je najjače ocjenjivanje meda na državnoj razini s najjačom konkurencijom. Na ocjenjivanje je pristigao 91 uzorak, a bodovi su se skupljali na peludnoj analizi, boji, mirisu, okusu, čistoći, bistrini.

Marijan Škrlec

Ovo je veliko priznanje za naš rad, kruna našeg truda i zalaganja”, komentirao je „zlatan” rezultat Marijan Škrlec. Pčelarstvom se bavi od malih nogu, učeći od pokojnog djeda, a intenzivno od 2003./2004. kada su kupili prvi kamion i počeli seliti pčele. Od tada se smatra ozbiljnim pčelarom. Danas OPG Pčelarstvo Škrlec raspolaže sa 350 košnica i ove su godine, zahvaljujući dobroj pčelarskoj godini, izvrcali čak 7 tona meda. Sve prodaju na kućnom pragu. Ispričao je to Škrlec gostujući u poljoprivrednoj emisiji Radija Stubica. Pčele seli po cijeloj Hrvatskoj. Proizvodi razne vrste meda, od bagrema koji je ove godine čak 70% njihove proizvodnje, cvjetni, lipov, kesten…. Ne planiraju se širiti, ovi kapaciteti kojima raspolažu su im dovoljni te će i dalje raditi na kvaliteti.

U trgovačkim centrima sve je više patvorenog meda koji se prodaje po 35 kuna, što je nemoguće, jer je otkupna cijena za hrvatski med, 40-42 kune plus PDV. To bi trebao malo bolje kontrolirati Državni inspektorat. Kako prepoznati lažan med? Ima jedan trik – med mora biti gust i ako ga dignete na žlicu, njegova se nit mora rastezati do pola metra…. ako to nije ili puca, to je prvi znak da nešto ne štima, otkrio je.

Željko Hegol

Još jedan Zagorec postigao je odličan uspjeh istom nacionalnom ocjenjivanju meda. Željko Hegol iz Gornje Stubice dobo je srebro za cvjetni med. „Pčelarstvom se profesionalno bavim 10 godina, a zadnje dvije godine kamionom selim pčele po Hrvatskoj. Imam jedan kontejner, no nadam se da će uskoro biti dva. Nakon nekoliko loših pčelarskih godina, ova se pokazala znatno boljom, povoljnijom za pčelare. Stoga ovo ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda održanim u Osijeku i osvojenim srebrnom za cvjetni med daje mi poticaj da i dalje radim na proširenju pčelarstva i da ga dignem na višu razinu”, ispričao je Hegol u Gruntu Radio Stubice.