Hrvatska je prije 20-ak godina imala 65.000 proizvođača mlijeka. Danas je ta brojka pala ispod 3000. Najnoviji podaci za 2025. godinu kažu da ih je svega 2.700. Većina je farme zatvorila, a oni uporni okrenuli su se vlastitoj proizvodnji mliječnih proizvoda. O ovoj temi, o tome gdje su nestali proizvođači, ali i pozitivnim primjerima u stočarskoj proizvodnji, razgovarali smo u Gruntu Radija Stubica.
Vladimir Ljubić iz Velike Horvatske kod Desinića mljekarstvom se bavi 23 godine. I on je isporučio mlijeko mliječnoj industriji, ali odustao, jer je to bilo ispod granice isplativosti. „Nismo ostvarivali dovoljno prihoda zbog kojih bi mogli razvijati gospodarstvo. Prije 11 godina krenuli smo samostalno na tržište. Odvažili smo se na taj korak. Uložili u mljekomat, sredili objekt za preradu i to je u početku pokazalo jako dobre rezultate. Međutim, sada unatrag posljednje dvije-tri godine, porezni sustav je zakinuo sve nas koji mlijeko prerađujemo u vlastite proizvode i prodajemo ih, pa smo u minusu”, ispričao je Ljubić, gostujući u poljoprivrednoj emisiji.
Na gospodarstvu Ljubić uzgajaju 20 krava holstein pasmine. Uz njih, Vladimir je nabavio i 80 koza, francuskih alpina. Osim mlijeka, proizvode svježi sir – proizvod broj u ponudi, a koji se radi svakodnevno po tradicijskoj recepturi, zatim kiselo vrhnje, jogurt, voćni jogurt, kuhane sireve. Proizvode prodaju na mljekomatu i siromatu u Nehajskoj ulici na Trešnjevci i u dva zagrebačka dućana zdrave hrane. Jedan siromat nalazi se i gotovo na kućnom pragu, uz glavnu cestu od Velike Horvatske prema Desiniću. S potražnjom je zadovoljan, a proizvoda zna i nedostajati. Ono, čime nije zadovoljan je općenito stanjem u poljoprivredi. Komentirao je i veliki pad proizvođača mlijeka, istaknuvši kako ga to žalosti.
„Prije pet šest godina od proizvodnje su odustajali mali poljoprivrednici koji su imali dvije, tri, pet krava. Sada propadaju veći. Čuo sam podatak da se u Hrvatskoj svaki dan ugasi jedna farma, i to farma s 15 ili 20-k krava. Ovaj je sektor već dugo u problemu, čini mi se da sve polako ide kraju”, rekao je Ljubić. Dodao je i kako je problem što država ne ulaže 100% ciljano u poljoprivrednu proizvodnju. Primjerice daju se poticaji i nakupovali su se malčeri, koje ne stvaraju novu vrijednost. Istaknuo je i drugu činjenicu. Da nije sve ni u potporama, već i u mentalitetu ljudi, jer se uvijek ide linijom manjeg otpora da se ništa ne isplati. Naveo je i kako općenito klima nije povoljna za proizvodnju i to je rezultat koji imamo.
Novost na Gospodarstvu Ljubić su koze francuske alpine koje će uskoro u proces proizvodnje. U planu je i nabava anglo-nubijskih pasmina koza, koje, dodaje Ljubić, imaju izuzetno kvalitetno mlijeko za proizvodnju sireva.
„Zamjena stada, odnosno krava s kozama nije moja želja, više bijeg u tu neku sigurnost. Idu polako godine, već je i načeto zdravlje i krave su ipak zahtjevnije i teže za uzgoj. Išli smo na varijantu da su koze manje, lakše će biti s njima baratati. To je recimo ideja za budućnost. Recimo plan B. Odustajanje nije opcija”, zaključio je Ljubić. U gospodarstvo i preradu se puno uložilo, a tu je ta tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno. I to treba znati cijeniti, baš kao i pravi domaći proizvod. Gospodarstvu Ljubić želimo puno uspjeha u svim planovima.