Rekordan broj traktora i quadova na blagoslovu na Strugači: “Ovo postaje važan događaj za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku”

1133

Ovogodišnje 16. izdanje manifestacije „Markovo na Strugači” okupilo je rekordan broj poljoprivrednika i posjetitelja. Riječ je o susretu poljodjelaca i ljubitelja zagorske tradicije, koji se svake godine održava na Uskrsni ponedjeljak na brijegu Strugača, na razdjelnici općina Bedekovčina, Sveti Križ Začretje, Mače i Mihovljan.  Održana je sveta misa koju je predvodilo četvero svećenika, zatim blagoslov oko 350 traktora i 200 quadova, a druženje je nastavljeno festivalom „Igrajte nam mužikaši na suho”. Da ovo postaje nezaobilazna manifestacija u Zagorju, potvrdio je za Radio Stubicu ispred organizatora Zdenko Kobeščak, koji nam je prenio i dio dojmova. „Ovo je nešto nevjerojatno, u 16 godina kako se održava Markovo na Strugači, ovo je neviđeno. Radosno opuštajuće razdragano narodno veselje. Znači, ovo postaje događaj važan za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku”, rekao je Kobeščak.

Kobeščak je podsjetio kako je manifestacija pokrenuta iz želje da ljudi postanu obzirniji prema poslovima obrađivanja zemlje traktorima na strmim i opasnim zagorskim bregima, kako bi se smanjio broj stradanja traktorista. Njome se želi upozoriti i na to da bi zemlju trebalo obrađivati kako ne bi bila zapuštena. „Nažalost, na ovim je bregima stradalo 10 ljudi, koji obrađujući tu zemlju, žrtvuju i svoje živote, jer ne žele dozvoliti da ona zaraste u šikaru i trnje. Želimo odati priznanje tim ljudima, živima, ali i onima koji nisu više s nama i zazvati Božji blagoslov”, istaknuo je Kobeščak. Manifestaciju su posjetili i načelnik Bedekovčine Darko Ban i župan Željko Kolar. „Markovo na Strugači” održano je u organizaciji  Općine Bedekovčina, DVD-a Orehovica, Lovačkog društva „Lane“ te Župe Orehovica.