Prognostičar Božarov bavi se i kozarstvom. Ima stado od 200 komada i 20 hektara zemlje, a prve koze nabavio je u Zagorju

3011

U „Gruntu” Radio Stubice ugostili smo našeg poznatog prognostičara Kristijana Božarova, koji se uz prognoziranje vremena već četiri godine uspješno bavi kozarstvom. Uzgaja koze burske pasmine za meso. Bijele su to koze sa smeđom glavom i velikim ušima. Inače su porijeklom iz Afrike, uz „doradu” Nijemaca, pa se smatra da su afričko-njemačkog porijekla. Danas ima stado od 200 komada, 150 odraslih i 50-ak komada podmlatka i napominje kako je uzgoj ekološki.

Foto: Instagram

Veliko seosko imanje kupio sam na Kordunu, između Vojnića i Gline. Mjesto se zove Petrova Gora, na brdu od 500 metara nadmorske visine. Brdoviti je to teren, sličan Zagorju, samo je jako malo naseljeno. Kuće su rijetke, svakih 500 -tinjak metara, jer svaka kuća oko sebe ima 10 do 20 hektara zemlje. I to je velika prednost ovog kraja, jer su svugdje drugdje parcele usitnjene ili je problem vlasnički „čušpajz”, s nasljednicima”, ispričao je Božarov. Otkrio nam da je njegovih „prvih 13 koza” stiglo iz Zagorja, odnosno iz Bednje”. Imanje koje je kupio cijelo je bilo obraslo u kupine. Stvarala se mala šuma, ali su koze sve obrstile i očistile imanje, zato su mu i bile i logičan izbor. Na samom početku s njima i nije bilo previše posla. Pustio ih je iz štale i na paši su bile cijene dan. Sada kada se stado povećalo, povećao se i opseg poslova. Obrađuje oko 20 hektara zemlje, sije zob i lucernu, a naučio je i voziti traktor. Ima dva. Jedan stariji model je kupio, a drugi dobio preko EU natječaja. Zimi se koze hrane sijenom, pa je i za to ljeti potrebno puno angažmana te i žitaricama za dohranu. Glavni posao je trenutno rezanje papaka, pa se našalio da je sada aktualna „pedikura.”

Život na selu je ljepši, uz životinje, i u prirodi. I dalje sam poslovno vezan uz Zagreb. Reći ću to tako, iskorištavam najbolje što nudi grad i selo. Možda bi pomislili da je to daleko, ali je svega sat vremena putovanja do Zagreba”, dodaje Božarov. U planu je i širenje imanja, kupnja nove zemlje. „Na gruntu je jedan objekt kojeg je potrebno adaptirati i kroz nekoliko narednih godina pretvoriti ga u kuću za odmor uz spoj poljoprivredne proizvodnje te ugostiteljske i turističke djelatnosti”, otkrio je Božarov. Vjerujem da će ova poljoprivredna priča dobiti i lijepi turistički nastavak, a Božarovu u novim poljoprivrednim izazovima želimo puno sreće.