Članovi Društva prijatelja Donja Stubica – Weiskirchen, predvođeni donjostubičkim gradonačelnikom Nikolom Gospočićem boravili su proteklog „produženog” vikenda u njemačkom gradu Rodgau. Naime, Donjostubičance uz stanovnike Rodgaua veže dugogodišnje prijateljstvo, staro 56 godina, koje je prije 20 godina „učvršćeno” i potpisivanjem „Povelje prijateljstva”. Uzajamno posjećivanje i susreti prijatelja, koji su zbog pandemije koronavirusa izostali protekle dvije godine, na obostrano zadovoljstvo nastavljeni su ove godine u Rodgauu. Bila je to prilika da donjostubička delegacija upozna novog gradonačelnika Rodgaua Maxa Breitenbacha te da mu uruči Povelju koja je uz Dan grada Donje Stubice dodijeljena gradu Rodgauu.

Osim Povelje, uručene su i dvije Plakete i to dosadašnjem gradonačelniku Rodgaua Jurgenu Hoffmanu te Jensu Treffu, predsjedniku njemačkog dijela Društva prijatelja. Inače, uz članove Društva prijatelja i gradonačelnika Gospočića u Njemačkoj su boravili i mladi nogometaši Stubice te folkloraši KUD-a Matija Gubec iz Gornje Subice.

„Prijateljstvo između stanovnika Rodgaua i Donje Stubice započelo je prije 56 godina upravo prijateljskom nogometnom utakmicom njemačkih nogometaša i našeg tadašnjeg Sportskog društva Borac. Tradicija održavanja nogometnih utakmica, prilikom uzajamnih posjeta, nastavljena je i ove godine s time da smo ovaj puta željeli pokazati mlađim generacijama ovakav vid suradnje i međusobnog uvažavanja te smo u goste poveli nogometaše do 15 godina starosti”, ispričao je za Radio Stubicu gradonačelnik Gospočić. I iako je ekipa domaćina bila nešto starija i sastojala se od nogometaša između 16 i 18 godina, Donjostubičanci su ih uspjeli pobijediti rezultatom 5:1.

Gornjostubički kudovci i Tamburaški sastav Stubički zvon održali su pak cjelovečernji koncert i ponovno oduševili sve prisutne. Gospočić je istaknuo kako u oba grada postoje vidljivi svjedoci ovog dugotrajnog prijateljstva. U Donjoj Stubici to je „Fontana prijateljstva”, a u Rodgauu  sadnica potomka Gupčeve lipe. Uzajamno povezivanje dvaju gradova osim na sportskom i kulturnom planu, nastoji se učvrstiti i preko drugih udruga, ali i gospodarstvenika. „Prije dvije godine donjostubička je delegacija trebala otputovati na poslovni susret s našim gospodarstvenicima koji na kraju nije održan zbog korone. Naime, naši domaćini u Njemačkoj održavaju poslovni sajam na kojem bi željeli vidjeti i naše poduzetnike. Kada taj sajam ponovno profunkcionira nadam se da ćemo uspostaviti i taj vid suradnje”, istaknuo je Gospočić. Dodao je kako postoji i izuzetno dobra suradnja naših vatrogasaca s njemačkim od kojih smo već primili donaciju, a u pregovoru je još jedna u vidu vatrogasne cisterne za donjostubički DVD. Inače ove godine u Rodgauu je potpisana „nova” Povelja prijateljstva” kojom su, kako je rekao gradonačelnik Gospočić, obnovljeni zavjeti.

I gradonačelnik Gospočić i predsjednik donjostubičkog dijela Društva prijatelja, Miljenko Hrenek, istaknuli su važnu ulogu članova Udruge koji su započeli ovo prijateljstvo. „Domaćinima u Njemačkoj, kao uostalom i nama, bilo je jako žao što u Rodgau nisu doputovali i naši najstariji članovi, kojima je taj put zbog godina i zdravstvenih razloga bio prezahtjevan. No oni su bili stalna tema naših razgovora. Naši njemački prijatelji obećali su da će iduće godine, svi koji budu mogli, doći u Donju Stubicu. „Zaista bismo željeli omogućiti našim najstarijim članovima da se ponovno sastanu. Nama mladima ovaj je susret bio dirljiv, kako će tek biti njima?”, zapitao se Hrenek. Prepuni pozitivnih dojmova, i Gospočić i Hrenek zahvalili su njemačkim prijateljima na prekrasnom druženju te su istaknuli kako se vesele posjetu novog gradonačelnika Rodgau na obilježavanje 450. obljetnice Seljačke bune u veljači iduće godine kao i tradicionalnom susretu članova Društva prijatelja koji će naredne godine biti održan u Donjoj Stubici uz Dan grada.