Predstavljene aktivnosti Javne ustanove „Zagorje zeleno“: Briga o prirodi zajednički je zadatak

73

U Centru za prirodu Zagorje u Radoboju danas je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije „Zagorje zeleno“ u prošloj godini te ujedno planovi za ovu godinu. Ravnateljica Javne Ustanove Dijana Hršak, između ostalog, kao najznačajniju aktivnost istaknula je izradu plana upravljanja za ekološku mrežu NATURA 2000. Od ostalih aktivnosti spomenula je sanaciju i održavanje Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici, stoljetne lipe u Desiniću, travnjaka te sanaciju crnih točaka za vodozemce. Provedena su i istraživanja speleoloških objekata, špilje Sutinčice te objekata na području Strahinjčice i Ivančice.

Dijana Hršak

Jedna od novih aktivnosti koja je provedena u suradnji s Gradom Pregrada je izrađen projekt biološko-ekološke i krajobrazne valorizacije Kunagore. Provedena je i14. generacija mladih čuvara prirode te manifestacije „Dani orhideja, Noć noćnih leptira i Noć šišmiša. Jedinstvenu stazu kroz krošnje u Zelenjaku posjetilo je 9319 posjetitelja. Financijski plan za 2023. iznosi 282.846 eura, a od aktivnosti Hršak je istaknula završetak planova upravljanja NATURA 2000 područja, održavanje infrastrukture na poučnim stazama, košnja i održavanje u zaštićenim područjima, biološka istraživanja i monitorinzi biljnih i životinjskih vrsta, nastavak postupka zaštita prirode te povezivanje sa sektorom turizma.

Željko Kolar

Rad i aktivnosti Javne ustanove pohvalio je i župan Željko Kolar, posebno jer je Zagorje ABECEDA prirode osvojila brončanu medalju za najbolji županiji EU projekt. Najavio je i obilježavanje 15. obljetnice projekta Ptiček za mlade čuvare prirode te kako će se u tekućoj godini posebna pažnja posvetiti edukaciji, posebice djece i mladih.