U sportskoj dvorani u Donjoj Stubici iduće subote 8. listopada održat će se 26. županijska izložba „Zagorje, trnac starih sorata voća i prerađevina”. Izložbi će po prvi puta prethoditi ocjenjivanje voćnih octeva uz naglasak na jabučni ocat starih sorata jabuka, koje će se održati dan ranije, u petak 7. listopada.

Dragica Tresk Penezić, dipl. ing.agr.

“Ovogodišnje prvo ocjenjivanje ima edukativnu namjenu, a zainteresirani proizvođači voćnih octeva svoje uzorke mogu dostaviti u ured Ministarstva poljoprivrede (bivše Savjetodavne službe) do 4. listopada u Donjoj Stubici, Pregradi, Klanjcu, Krapini, Zaboku ili Zlataru. Uzorak se sastoji od 2 bočice po 2 – 2,5 decilitra octa. Uzorci koji će proći senzorsko ocjenjivanje bit će izloženi i na samoj manifestaciji kroz dva dana i posjetitelji će ih moći kušati i ocijeniti. Senzorsko ocjenjivanje voćnih octeva počinje u 12.30, a održat će se i tri tematska stručna predavanja s praktičnim primjerima.  Pozivaju se svi proizvođači voćnih octeva da se odazovu na ovu manifestaciju i dostave svoje uzorke, najavila je za Radio Stubicu agronomka Dragica Tresk Penezić, iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

Marija Krušelj, predsjednica Udruge Stubička baština

Inicijativa za ocjenjivanje voćnih octeva kao dodatan sadržaj ovoj tradicionalnoj manifestaciji potekla je od predsjednice Udruge Stubička baština Marije Krušelj koja je istaknula kako se ukazala potreba za brendiranjem jabučnog octa koji se u Zagorju sve više proizvodi.Samo otvorenje županijske izložbe Zagorje, trnac starih sorata voća i prerađevina uz prigodni program bit će u subotu 8. listopada u 12 sati. Izložba ima tradicionalnu poticajnu svrhu uz mogućnost kupnje. I ove će godine Krapinsko-zagorska županija dodijeliti nagrade, i to za najveći broj starih sorata voća, najveći broj prerađevina starih sorata voća, za najbolje obrađenu temu izložbe (škole i vrtić), za najljepši izložbeni prostor i tradicijski bakin kolač od starih sorata voća i prerađevina. Izložbu organizira Udruga Stubička baština u suorganizaciju Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede i u suradnji sa ŽVS KUD-om Donja Stubica. Pokrovitelji su Krapinsko-zagorska županija i Grad Donja Stubica.