Miris pravog domaćeg pekmeza od šljiva širio se danas Dubravom Zabočkom, na 2. Zagorskoj pekmezijadi koju je organizirala Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije. U natjecanju je sudjelovalo 15 ekipa, a najbolji pekmez skuhala je ekipa „Slastice Tri užitka”. Poznata zagorska slastičarka Štefica Gulija nakon pobjede je izjavila kako su pekmez kuhale s puno ljubavi i sa srcem. „Stvarno smo si dale truda isprobavajući gustoću i kakvoću. Pobjedi se nismo nadale i mislim da su o prva tri mjesta odlučivale nijanse”, otkrila je voditeljica pobjedničke ekipe.

Štefica Gulija

Na naše pitanje ima li  neka posebna tajna za najbolji pekmez, Gulija je istaknula kako svaka prava domaćica ima svoj recept, a ona kao slastičarka u tome možda ima samo malo više iskustva jer i sama pravi domaći pekmez od različitog voća za svoje kolače i slastice. Drugo mjesto na 2. Zagorskoj pekmezijadi, pripalo je Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, treće Humčanima. Pekmeze je kušao žiri, kojeg je predvodio Podravkin kuhar Dražen Đurišević.

2. mjesto ekipa Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice
3. mjesto Općina Hum na Sutli i Dramske udruge Sveti Petar Brezno

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije Josip Horvatin istaknuo je kako su ponosni što su uz pomoć Krapinsko-zagorske županije, gradova, općina i udruga uspjeli povećati broj natjecateljskih ekipa za 50 posto „Odaziv je jako dobar, zadovoljstvo nemjerljivo i vjerujem da ćemo na 3. Zagorskoj pekmezijadi okupiti barem 20 ekipa”, rekao je Horvatin.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ Josip Horvatin

Ovom manifestacijom, rekao je, žele vratiti i podsjetiti ljude na tradicijsku zdravu hranu i pokazati tradicijske vrijednosti mladim generacijama, potaknutom onom pričom kad je dedek pitao unuku koje je boje krave, a ona je odgovorila ljubičaste. „Želimo vratiti tradicijske vrijednosti u narod”, poručio je s 2. Zagorske pekmezijade Horvatin. Svi natjecatelji, 15 ekipa, odnosno sudionika dobilo je medalje, a prva tri mjesta i pehare. Nagrade su dijelili župan Željko Kolar i gradonačelnik Ivan Hanžek.

Župan Željko Kolar

Nakon uručenja nagrada, župan Željko Kolar je još jednom pohvalio samu manifestaciju. „Naši branitelji imaju niz manifestacija koje organiziraju na području KZŽ, a koje osim što obilježavaju slavne datume novije hrvatske povijesti, su i manifestacije koje okupljaju, obitelji i čitavu zajednicu. I ovo je jedan klasičan primjer takve manifestacije, kojoj su se priključili i Županija, gradovi, općine, udruge i branitelji i Jarmine, Duge Međe i Zdenaca. Ovdje zabava traje cijeli dan uz tradicijske igre koje na ovaj način ne damo iz zaborava”, rekao je župan, koji je i otvorio 2. Zagorsku pekmezijadu.

Ivan Hanžek

Organizatorima i ekipama čestitao je i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, te izlaslanik predsjednika Vlade Zdravko Tušek, koji je rekao kako Vlada čini sve da bi branitelji bili priznati i integrirani u društvu te također čestitao organizatorima manifestacije.

Zdravko Tušek, izaslanik predsjednika Vlade

Vrijedi spomenuti i ekipe koje su kuhale pekmez. To su ekipe Krapinsko – zagorske županije, Grada Zaboka, Grada Donje Stubice, Grada Zlatara, Općine Stubičke Toplice, Općine Hum na Sutli i Dramske udruge Sveti Petar Brezno, OB Zabok, Specijalne bolnice Krapinske toplice, Tisak Logo Jasmin Gregurić, Udruga žena Jana Poznanovec, UHBDDR Duga Međa, UDiVDR Bedekovčina, Udruga gljivara Maglen Oroslavje, Slastice Tri Užitka Zabok i Rudari – grupa građana Dubrave Zabočke.

Uz natjecanje u kuhanju pekmeza, organizirane su i sportske igre branitelja, u bacanju potkove, zagorskoj alci, visećoj kuglani te ružđenje kuruze na tradicijski način. Prvo mjesto u visećoj kuglani osvojila je ekipa Franc – Princ iz Bedekovčine, u bacanju potkove Franjo Pajtl i Drago Božičković iz Voćina, a u alki na zagorski način najbolji su bili Lešković – Putak iz Gornje Stubice. U ružđenju kuruze kod žena najbrža je bila Margareta Čukoić, a kod muških Josip Korman. Osigurano je tisuću porcija hrane, od kuhanog graha, srnećeg gulaša, gljiva, roštilja, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Črleni lajbeki.