Pčelare već 70 godina, a najmlađa generacija pokrenula i apiturizam. U planu kušaona i „medena cesta”

114

Radovan Herceg iz Mača, jedan je od tri certificirana proizvođača bagremovog meda zagorskih brega. U njegovoj se obitelji pčelari više od 70 godina. Med su prije njega „vrcali”, baka pa otac, a on i njegova obitelj tu su tradiciju nastavili i njeguje je već 20-ak godina. Dovoljno dugo da razviju nove proizvode, stvore novo tržište, stalne kupce te prošire ponudu pokretanjem apiturizma. O počecima rada OPG-a Pčelarstvo Herceg i novoj ponudi, razgovarali smo u nedjeljnom „Gruntu” Radio Stubice.

Herceg se 25 godina bavio ugostiteljstvom, imao restoran, organizirao svadbe, a onda taj posao zamijenio poslom u prirodi. Kaže kako je psihički lakše, drukčije, opuštenije. „Danas imamo oko 200 košnica, na tri lokacije, na kućnoj adresi u Velikom Bukovcu, na Pili te Okućanima, gdje ima puno cvijeća i medonosnog bilja. Uz bagremov med, proizvodimo cvjetni med, med od kestena, lipe, šumski i med od zlatošipke. Proizvodimo i propolis, mješavinu meda, peluda i matične mliječi za podizanje imuniteta te džemove s medom”, ispričao je Herceg. U ponudi su prije desetak godina imali i brašno od heljde, zaboravljenu, a vrlu zdrava namirnicu. Razmišlja ponovno o njenoj proizvodnji, kao i proizvodnji domaćeg bijelog kukuruznog brašna.

Med i pčelinje proizvode prodaje na kućnom pragu, dugi niz godina svoj štand i stalne kupce Herceg ima i u shooping centru Westgate te na sajmu utorkom u Zlataru. Od samih početaka pokretanja „Izložbe 100% Zagorsko”, sudjeluje na prodajnim izložbama u Zagrebu i Rijeci. Imaju i dostavu na kućnu adresu te mogućnost slanja putem pošte. Kaže kako se navika potrošnje meda u Hrvata unatrag nekoliko godina povećala. Pčelare proteklih godina ne prate vremenske prilike, a ova je godina bila prosječna, odnosno zadovoljavajuća.

OPG Pčelarstvo Herceg od nedavno je proširio svoju ponudu otvaranjem apiterapijske kućice i kuće za odmor „Medeni raj”. „Apiterapija je udisanje zraka direktno iz pčelinjih košnica koji pruža relaksirajući i opuštajući osjećaj koji ujedno može biti vrlo koristan za ljudsko zdravlje. Posebno za osobe koje imaju problema s dišnim putevima i plućnim bolesnicima”, rekao je Herceg. Cijela obitelj završila je i „školu” za pružanje takve vrste terapije-certifikat o osposobljenosti.

Apiturizam se u Hrvatskoj intenzivno razvija posljednjih pet godina kao dio inovativne turističke ponude. Pčelinjak koji je uređen za prihvat turista može biti zanimljivo mjesto za degustaciju pčelinjih proizvoda, prodaju, edukaciju posjetitelja te razne druge aktivnosti. Apituristička ponuda obogaćuje turističku ponudu destinacije; pčelaru omogućava bolji plasman proizvoda a turistu sigurnost da je kupio kvalitetan, autentičan, lokalno proizveden pčelinji proizvod.

U sklopu kućice nalazi se i kuća za odmor koja ima 7 ležajeva, jacuzzi i niz drugih atraktivnih sadržaja, na brijegu odakle pogled pruža na najveću planinu sjeverozapadne Hrvatske. Spoj i kombinacija odmora za dušu i tijelo. Cijela obitelj vrijedno radi na širenju turističke ponude. „Kak postoje vinske ceste, nama je u planu otvaranje „Medene ceste” i kušaonice, kako bi turistima pokazali rad u pčelinjaku, vrcaoni i da onda na kraju kušaju naše proizvode”, otkrio je Herceg. Ovo je dokaz kako se i malog pčelinjaka koji se gradio punih sedam desetljeća može stvoriti lijepa obiteljska turistička ponuda i to, važno je naglasiti, vlastitim sredstvima, velikim trudom, ali i ljubavlju prema pčelarenju.

Pčelarstvo se smatra jednom od najstarijih grana poljoprivrede, a javlja se još u prapovijesti. Iako u Hrvatskoj nije bilo glavna grana gospodarstva, ono ima dugu tradiciju koja naročito cvjeta u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. Otkrićem novih tehnologija u drugoj polovini 19. stoljeća te organiziranjem pčelara u pčelarska društva, pčelarstvo dobiva veći zamah.