Autohtone stare sorte vinove loze ponovno se vraćaju u zagorske vinograde i to zahvaljujući projektu revitalizacije autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog zagorja. Taj je projekt započeo još 2006. godine i u svojoj četvrtoj fazi polako dolazi i do svog krajnjeg cilja – širenja uzgoja autohtonih zagorskih sorti vinove loze i prateće proizvodnje vina. Provode ga Krapinsko-zagorska županija, Agronomski fakultet i HGK – Županijska komora Krapina.

Krapinsko-zagorska županija ove godine prvi put daje potpore za kupnju loznih cijepova autohtonih sorata vinove loze. Ova je mjera predstavljena početkom ovog tjedna na konferenciji za medije. „U županijskom natječaju za potporu za kupnju loznih cijepova autohtonih sorata vinove loze za podizanje nasada autohtonih sorata vinove loze osigurano je 30.000 eura, a visina potpore po korisniku iznosi maksimalno 6.636,00 eura. Cilj mjere je podići što veći broj vinograda s tehnološki najistaknutijim  autohtonim sortama vinove loze na području Krapinsko-zagorske županije i obogatiti eno gastro ponudu. Prihvatljive aktivnosti odnose se na kupnju deklariranih loznih cijepova autohtonih sorata vinove loze, s time da korisnik mora kupiti i posaditi minimalno 500 takvih sadnica, rekla je županijska pročelnica Sanja Mihovilić. Potpora će biti isplaćena na način da se 50% isplati mjesec dana od potpisivanja Ugovora, a ostatak nakon dostave izvješća o sadnji. Natječaj je otvoren do 29. ožujka.

U cijelu ovu priču s revitalizacijom autohtonih sorti vinove loze uključio se i jedan naš gospodarski subjekt, Trgocentar iz Zaboka. Kako je u Gruntu Radija Stubica ispričao agronom Mladen Kantoci, voditelj poljoprivrede u Trgocentru, oni su kao partner Županije, Agronomskog fakulteta i ŽK Krapina u proizvodnju krenuli 2012. godine. „Na dvije lokacije u Komoru Začretskom na oko 5 hektara imamo posađeno oko 20 tisuća loza u procesu proizvodnje, kao što su starohrvatska belina, odnosno krapinska belina, zagorska svetokriška belina, smudna belina, pikasta belina, dišeća ranina, crna volovina, modra kosovina… To su sorte koje su nestajale, a udomaćio se sortiment nekih svjetskih sorti. Zato je naša namjera bila da dignemo iz pepela te stare sorte i ponovno ih implementiramo na zagorske brege”, ispričao je Kantoci. Sadnice će biti ponuđene kroz njihovu prodajnu mrežu zainteresiranim vinogradarima. „Mi već sada imamo u ponudi određenu količinu tog sortimenta. Ove godine zainteresiranim vinogradarima možemo ponuditi u većoj količini starohrvatsku belinu. No, međutim količine su limitirane, pa zainteresirane vinogradare pozivam da se uključe u taj dio, baš po pitanju sufinanciranja od strane KZŽ, kako ne bi ostali bez sadnog materijala”, rekao je Kantoci. „Trgocentar ove godine ima u planu sadnju još 15 tisuća loznih cijepova starih sorti, kako bi za koju godinu na tržištu mogli ponuditi i vino upravo autohtonih sorti Hrvatskog zagorja”, najavio je Kantoci.