Ovogodišnji 54. Dani kajkavske riječi u Zlataru počinju 22. rujna i traju do 1. listopada. Bogat program manifestacije koja njeguje kajkavsku riječ, tradiciju i kulturu predstavljen je danas na konferenciji za medije. Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića Gordana Valjak rekla je kako se Dani kajkavske riječi otvaraju u petak 22. rujna izložbom “Gruda rodne zemlje” Žige Popijača u Galeriji izvorne umjetnosti u 18 sati, nakon čega se program selu u Park hrvatske mladeži uz pozdravnu dobrodošlicu gradonačelnice i nastup najmlađih Zlatarščana. Prvi vikend manifestacija seli u Belec gdje će se održati Senjuf i Noć pod lampašima te folklorni i glazbeni program. Kroz tjedan održavaju se radionice, izložbe, predavanje o prehrani i sadržaji za djece, sajam OPG-ova i kazališna predstava.

Gordana Valjak, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta

Završni vikend donosi priredbe, u subotu Dječju likovna izložbu Čovjek čovjeku i Zbor malih pjesnika koji je okupio 56 škola, 318 radova i 63 pjesnika i u nedjelju Festival dječje kajkavske popevke na kojem sudjeluje 18 škola s 18 novih kajkavskih popevki koje će izvesti učenici, uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a, najavila je Valjak. “Svrha ove manifestacije je očuvanje i njegovanje kajkavske kulture, a osnovni cilj da se ova ljubav i svijest o očuvanju zavičajne tradicije i kulture prenese prvenstveno na mlade, ali sve generacije kako bismo ostali prepoznatljivi. Uz to smo dodali i promociju kulturnog turizma i prepoznatljivost Hrvatskog zagorja kao turističke destinacije u ovom dijelu županije”, istaknula je Valjak.

Patricija Šarkanj, direktorica TZ Zlatni istok Zagorja

Krunu same manifestacije, tradicionalnu etno-priredbu „Pajdaško sprehajanje”, natjecanje u prikazu tradicijskih zagorskih običaja predstavila je direktorica Turističke zajednice Zlatni istok Zagorja Patricija Šarkanj. Ova izrazito posjećena etno priredba održat će se 30. rujna, s bogatim fondom nagrada za pobjednike, ali i sve sudionike. “Prva nagrada je 800 eura i Zlatni lampaš, druga nagrada 600, a treća 400 eura. Svaka skupina koja ispunjava uvjete prijave odmah nakon predstavljanja na pozornici dobiva nagradu za sudjelovanje i to 200 eura u kategoriji kola i 100, eura u kategoriji pješaka. Prijave su moguće do 25. rujna”, podsjetila je Šarkanj. Najavljeni su i koncerti Joleta, Matije Cveka, grupe Vigor, Sway benda, Plavih kristala, Fiškala, Alpskog kvinteta i Kavalira.

Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek

Gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek zahvalila je svima koji su sudjelovali u organizaciji, Pučkom otvorenom učilištu, djelatnicima grada, Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i istaknula kako sve to ne bi bilo moguće bez građana i udruga koje su se uključile.  Naglasila je i kako im je glavna nit vodilja da se tradicija nastavi, ali i što više posjetitelja u Zlataru. Pozivam goste iz cijele županije i šireg područja. Bilo koji dan da dođu, bit će zanimljiva događanja u Zlataru, ali i našem Belcu. Vjerujem da ćemo se vidjeti, ispred nas je lijepih 10 dana i želim svima ugodan provod”, istaknula je na kraju gradonačelnica. 

Župan Željko Kolar

Čestitke na sjajnom programu, kojeg se ne bi posramili ni veliki gradovi poput Splita, Osijeka i Zagreba uputio je župan Željko Kolar, ističući kako je najveća vrijednost manifestacije sustavno poticanje literarnog, glazbenog i likovnog stvaralaštva među mladima na našem kajkavskom govoru, kao najljepšem govoru na svijetu.