Sezona je kiseljenja zelja ili repe. Oni koji ne kisele u kućnoj radinosti, a takvih je sve više i zbog nedostatka vremena i općenito zbog drukčijih vremena, na policama trgovina mogu naći kiselo zelje, repu i ostalo ukiseljeno povrće. A, kad se kupuju svima nam je bitno da je domaće i da nema kemije u proizvodima. Obiteljski obrt Kisko iz Igrišća, kiseljenjem zelja i repe bave više od 50 godina. Mladi vlasnik Robin Tumpa, gostujući u poljoprivrednoj emisiji Radio Stubice, rekao je kako je ponosan na naslijeđenu tradiciju.

„Davnih su dana moji deda i baka krenuli u proizvodnju kiselih proizvoda doma, kao i većina ljudi sa sela, a onda kasnije i nosili na prodaju na zagrebačke tržnice. Nakon dugo godina bavljenja time, znanje su prenijeli na mog oca, a on prenaša na mene”, ispričao je mladi Tumpa. Danas se iz njihovih proizvodnih pogona najviše prodaju kiselo zelje, repa i cikla, a u ponudi još imaju i turšiju, punjenu papriku, lučice i feferone.

„Nema tajne recepture, ni kemije, samo sol, voda i vrijeme. Naravno, mora biti i kvalitetna sirovina. Zbog roka trajanja stavljaju se konzervansi, ali u vrlo maloj količini”, kaže mladi vlasnik. Rezanje povrća odrade mašine, ali posao u bednjevima ipak mora odraditi čovjek, jer zelje treba dobro nagaziti u čizmama i pripremiti za fermentaciju. Za one koji su ljubitelji kisele repe, primjerice s grahom i sa sušenim rebricama, nemamo dobre vijesti. Ove godine je problem s repom, koje nema tržištu. Dobavljači koji im inače plasiraju taj proizvodi, nemaju robe, zbog loše godine.

Svježe povrće nabavljaju iz Varaždina i okolice, trude se da bude sve domaće. Uvoze tek ono što ne mogu nabaviti ovdje. Obrt ima 11 zaposlenih, a radna snaga je, i njima, priznaje, problem. „Ako tko želi raditi u ovom industriji mi ćemo ih dočekati otvorenih ruku”, poziva. Obrt je konstantno u procesu širenja pogona, kupnje strojeva, nadogradnje, koliko im mogućnosti dozvoljavaju. Robinu je želja ostati u ovom poslu. „Zbog te povijesti, tradicije, ali i uhodanosti obrta za kojeg bi bilo šteta da se ugasi”.