Ova obitelj sadi voće i bilje te radi likere. Hit je liker od koprive, za kojeg su skeptici rekli: “Nisi normalan”

1270

Krunoslav Švigir iz Svetog Križa Začretja uzgaja bilje i voće te radi likere. Zasadio je i prvi koprivik i proizveo liker od koprive, za koji je osvojio srebrnu medalju u Londonu. Priču o ovom zanimljivom OPG-u i zagorskoj destileriji, ispričao je u našoj poljoprivrednoj emisiji.

Krunoslav Švigir na 1,5 hektar zemlje sadi bobičasto voće i bilje

Ideja za uzgojem bobičastog voća i bilja započela je prije desetak godina, kada smo raskrčili zapuštenu zemlju i prvo zasadili kultivirane šumske jagode. Nakon jagoda, stigle su i maline, zatim višnje, mongolska borovnica i na kraju koprive. Svi znamo kako koprive imaju mravlju kiselinu koja žari. Mi smo je prvo brali po lokalnim brdima, ali nikad ne znaš da li je netko bacio kakav otrov u prirodu… Htjeli smo koprivu u svom dvorištu, kako bi rasla u kontroliranim uvjetima. Pomoću prijatelja cvjećara proizveli smo sadnice divlje koprive i zasadili je u svom vrtu. Na početku je to bilo 300 sadnica, a koje su se ubrzo proširile na veću površinu”, ispričao je Švigir u Gruntu Radio Stubice.

Kako teče cijeli taj proces? Švigir naglašava kako s koprivom nema puno posla. „Ne treba je tretirati nikakvim herbicidima, špricati. Kosi se u proljeće, svaka dva tjedna dok je mlada. Bitno je uloviti gornja dva, tri lista. Zatim je lagano prosušimo i maceriramo u rakiju”, kaže Švigir. Ostatak ide u kantu, i kad se omekša postaje gnojivo.

U početku kad smo napravili liker od koprive, bilo je podsmjehivanja. Liker od koprive? Nisi normalan. Mi to ne bumo probali. Naš liker od koprive dali smo i na ocjenjivanje na London Spirit Competition i dobili srebrnu medalju, što je velika potvrda kvalitete”, istaknuo je Švigir. Za koprivu kažu da je ljekovita. Švigir je o njoj počeo istraživati zbog problema s artritisom. „Pa se prvo eksperimentalno probao čaj od koprive. Da bi bio bolji, dodali smo mu malo mente, pa onda malo šećera da ga zasladimo. Onda na kraju i malo rakije i dobili smo jedno malo čudo. Ajmo reći da je tako počelo”, ispričao je. Na pitanje kako su ga prihvatili pojedini skeptici, odgovorio je da ga svi koji ga probaju hvale, a nakon četiri do pet čašica i plešu.

Bobičasto voće i bilje obitelj Švigir uzgaja na hektar i pol zemlje. U poslu je cijela obitelj. „Supruga je vlasnica OPG-a, ja destilarije. Imamo i dvije kćeri, koje nekad nisu oduševljene što sve to imamo, ali pomažu”, smije se Švigir. Krajem godine njihov biljni liker Bartol s 46 zagorskih, ali i dalmatinskih biljaka osvojio je zlatnu medalju na CROSPIRITU-međunarodnom ocjenjivanju rakija, likera i ginova u Zagrebu. Aperitivi koji „rastu” na zagorskim bregima mogu se pronaći u 20-ak lokala, bili su sad za Advent prisutni i u specijaliziranim trgovinama, a dogovara se i njihov plasman u naše trgovačke centre, Trgocentar i KTC.

Supruga Martina je vlasnica OPG-a, a Krunoslav destilerije

Na njihovom OPG-u u Kozjaku Začretskom raste šestotinjak sadnica malina, 120 stabala višnje, 300 sadnica joste. Josta je križanac crnog ribizla i ogrozda. Iako uzgajaju i mongolsku borovnicu, do sada je nisu „obrali” jer ih preduhitre ptice. U planu je sadnja još jedne ljekovite, a i pomalo zaboravljene biljke trnine. Želja je uzgajati i stvarati likere od ovakvih domaćih biljaka i ponuditi kupcima i turistima cijeli projekt „od polja do stola”. Pokazati im kako se stvaraju proizvodi i njihovi likeri, od kojih svaki ima svoju priču.