Krunoslav Švigir iz Svetog Križa Začretja uzgaja bilje i voće te radi likere. Zasadio je i prvi koprivik i proizveo liker od koprive, za koji je osvojio srebrnu medalju u Londonu. Priču o ovom zanimljivom OPG-u i zagorskoj destileriji, ispričao je u našoj poljoprivrednoj emisiji.

„Ideja za uzgojem bobičastog voća i bilja započela je prije desetak godina, kada smo raskrčili zapuštenu zemlju i prvo zasadili kultivirane šumske jagode. Nakon jagoda, stigle su i maline, zatim višnje, mongolska borovnica i na kraju koprive. Svi znamo kako koprive imaju mravlju kiselinu koja žari. Mi smo je prvo brali po lokalnim brdima, ali nikad ne znaš da li je netko bacio kakav otrov u prirodu… Htjeli smo koprivu u svom dvorištu, kako bi rasla u kontroliranim uvjetima. Pomoću prijatelja cvjećara proizveli smo sadnice divlje koprive i zasadili je u svom vrtu. Na početku je to bilo 300 sadnica, a koje su se ubrzo proširile na veću površinu”, ispričao je Švigir u Gruntu Radio Stubice.
Kako teče cijeli taj proces? Švigir naglašava kako s koprivom nema puno posla. „Ne treba je tretirati nikakvim herbicidima, špricati. Kosi se u proljeće, svaka dva tjedna dok je mlada. Bitno je uloviti gornja dva, tri lista. Zatim je lagano prosušimo i maceriramo u rakiju”, kaže Švigir. Ostatak ide u kantu, i kad se omekša postaje gnojivo.
„U početku kad smo napravili liker od koprive, bilo je podsmjehivanja. Liker od koprive? Nisi normalan. Mi to ne bumo probali. Naš liker od koprive dali smo i na ocjenjivanje na London Spirit Competition i dobili srebrnu medalju, što je velika potvrda kvalitete”, istaknuo je Švigir. Za koprivu kažu da je ljekovita. Švigir je o njoj počeo istraživati zbog problema s artritisom. „Pa se prvo eksperimentalno probao čaj od koprive. Da bi bio bolji, dodali smo mu malo mente, pa onda malo šećera da ga zasladimo. Onda na kraju i malo rakije i dobili smo jedno malo čudo. Ajmo reći da je tako počelo”, ispričao je. Na pitanje kako su ga prihvatili pojedini skeptici, odgovorio je da ga svi koji ga probaju hvale, a nakon četiri do pet čašica i plešu.
Bobičasto voće i bilje obitelj Švigir uzgaja na hektar i pol zemlje. U poslu je cijela obitelj. „Supruga je vlasnica OPG-a, ja destilarije. Imamo i dvije kćeri, koje nekad nisu oduševljene što sve to imamo, ali pomažu”, smije se Švigir. Krajem godine njihov biljni liker Bartol s 46 zagorskih, ali i dalmatinskih biljaka osvojio je zlatnu medalju na CROSPIRITU-međunarodnom ocjenjivanju rakija, likera i ginova u Zagrebu. Aperitivi koji „rastu” na zagorskim bregima mogu se pronaći u 20-ak lokala, bili su sad za Advent prisutni i u specijaliziranim trgovinama, a dogovara se i njihov plasman u naše trgovačke centre, Trgocentar i KTC.

Na njihovom OPG-u u Kozjaku Začretskom raste šestotinjak sadnica malina, 120 stabala višnje, 300 sadnica joste. Josta je križanac crnog ribizla i ogrozda. Iako uzgajaju i mongolsku borovnicu, do sada je nisu „obrali” jer ih preduhitre ptice. U planu je sadnja još jedne ljekovite, a i pomalo zaboravljene biljke trnine. Želja je uzgajati i stvarati likere od ovakvih domaćih biljaka i ponuditi kupcima i turistima cijeli projekt „od polja do stola”. Pokazati im kako se stvaraju proizvodi i njihovi likeri, od kojih svaki ima svoju priču.