Općinsko vijeće Huma na Sutli na sinoćnjoj sjednici većinom glasova donijelo je Odluku o pripajanju „Humvia, poduzeća za vodoopskrbu i odvodnju Zagorskom vodovodu. Naime, početkom ove godine na snagu je stupila nova uredba o uslužnim područjima, prema kojoj se lokalni vodovodi i vodno-komunalne građevine u vlasništvu općina i gradova, moraju prenijeti na upravljanje Zagorskom vodovodu. Trenutno je Ustavni sud obustavio Vladinu uredbu o pripajanju lokalnih vodovoda. No, kako je za Radio Stubicu istaknuo načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša, to je pripajanje neminovno, jer je takav zakon.

“Mi od toga nećemo, niti smo mogli pobjeći. Ono što je nama u ovom trenutku prednost je da ukoliko budemo u sastavu Zagorskog vodovoda da će se nastaviti projekti koje provodimo s Hrvatskim vodama, a koji su stali, a koji se tiču odvodnje. Nama je jednostavno rečeno kada je donesena odluka Vlade o uslužnim područjima da si tražimo rješenje u okviru sustava u kojem ćemo se sutra naći. Nema više toga da se financira jedan mali Humvio nego ćemo se morati financirati preko drugih izvora, u ovom slučaju Zagorskog vodovoda i sigurno ćemo naći svoje mjesto u Nacionalnom programu oporavka i otpornosti”, komentirao je Jutriša odluku. Humvio je do sada kupovao vodu s izvorišta Harina Zlaka od Zagorskog vodovoda, zatim je transportirao, distribuirao, trebao držati sustav vitalnim i na tome još zaraditi. To je, dodao je načelnik Jutriša, bila mala umjetnost.

Zadovoljan je što su vijećnici prihvatili odluku (dvoje SDP-ovih oporbenih vijećnika bilo je protiv) i sada idu u daljnju proceduru da što prije nađu mjesto zajedno s ostalima u sustavu Zagorskog vodovoda i rješavaju važna pitanja. „Najvažnije je da stanovnici imaju vodu kao što su je imali do sada, da ako ako koje kućanstvo još nema, da se može priključiti i da je njezina cijena relativno normalna s cijenom vode u okruženju, a ne ekstremno visoka i da se sustav održava”, naglasio je Jutriša.

Na sjednici humskog vijeća našlo se i Izvješće Povjerenstva za ocjenu pristiglih prijava po Javnom pozivu o mjerama za pomoć pri rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji na području općine u 2021. godini. Podijeljeno je ukupno 300 tisuća kuna, svakoj obitelji po 50 tisuća. U 2022. također je na raspolaganju 400 tisuća kuna za 8 obitelji, a javni poziv bit će raspisan u siječnju 2023. godine.