Onkolog Kust: “Suprotno uvriježenom mišljenju, rak u 90% slučajeva nije nasljedna bolest”

343

Gost posljednje emisije iz serijala „Rak nije mrak“ bio je dr. sc. Davor Kust, dr. med.,
specijalist onkologije i radioterapije koji nam je otkrio je li rak genetski uzrokovana bolest, kako izgledaju pojedini stadiji bolesti, o čemu ovisi uspješnost izlječenja, što misli o genetskim testiranjima za otkrivanje sklonosti za nastanak raka, kako izgleda tijek liječenja te ima li u Hrvatskoj dovoljno stručnjaka za liječenje onkoloških bolesnika.

Rak nije nasljedna bolest
Suprotno uvriježenom mišljenju, rak u 90% slučajeva nije nasljedna bolest. Pri određivanju se u obzir uzimaju bliski srodnici, dakle roditelji, braća i sestre te djeca. Tek kada je više bliskih srodnika oboljelo može se sumnjati na genetsku podlogu za razvoj bolesti, ističe dr. sc. Davor Kust. Genetsko testiranje se ne preporuča svima i nije za široku populaciju, ali ako je osoba mlada oboljela onda se može sumnjati u genetsku predispoziciju za razvoj malignih bolesti. Pojavu raka ne možemo predvidjeti, ali kao zdravi pojedinci možemo smanjiti rizik radeći na prevenciji i redovito ići na preventivne preglede. Svaki tumor ima neke svoje specifične simptome, a dr. Kust kaže da je svaki simptom koji traje duže od dva tjedna razlog da posjetimo liječnika.
Rizični faktori
Stil života je puno važniji faktor od genetike kada je mogućnost za obolijevanje od raka u pitanju. Mnogo je faktora na koje ne možemo utjecati. Primjerice, zagađenje zraka, tla i vode, ali rizični faktori koje možemo kontrolirati su, prije svega, pušenje, pretjerana konzumacija alkohola, fizička neaktivnost i debljina. Stres je također rizičan faktor za razvoj   bolesti. Oni mogu djelovati na promjenu genetskog koda i dovesti do raka kada dođe do patološke promjene stanice. Ako govorimo o fazama bolesti, rak se dijeli na četiri stadija. Prva tri govore o lokalnoj zahvaćenosti, a četvrti stadij govori o tome da se tumor proširio i na udaljene dijelove tijela. Što je stadij viši, teže su mogućnosti izlječenja zato je važno otkriti tumor čim prije, odnosno u nižem stadiju, kaže dr. Kust.

Uspješnost liječenja
Uspješnost izlječenja, također ovisi o više faktora: stadiju i vrsti tumora, dostupnosti
pojedinih terapija te samom pacijentu. Osobe koje već boluju od nekih drugih bolesti i
uzimaju puno lijekova će teže podnijeti liječenje od nekoga tko je u dobroj kondiciji. Kada se postavi dijagnoza dobro je da pacijent posjeti onkologa kako bi se utvrdile mogućnosti liječenja: operacija, zračenje, kemoterapija, imunoterapija, ciljani lijekovi, hormonska terapija, itd. Danas se rade i genetska testiranja kako bi se terapija u potpunosti prilagodila pacijentu, dakle svaki pacijent ima svoj princip liječenja. Testiranjem se može otkriti na koje lijekove tumor reagira jer je svaki tumor različit s obzirom na to da je riječ o promjenama u genetskom kodu pojedinca. Važno je, dodaje Kust, držati se uputa liječnika, a ne oslanjati se na alternativne oblike liječenja.

Dostupnost stručnjaka
Dr. sc. Davor Kust, dr. med., specijalist onkologije i radioterapije smatra kako Hrvatska ima dobre stručnjake kada je liječenje malignih bolesti u pitanju, no s obzirom na broj bolesnika nedostaje osoblja, a osobito opreme. Dodaje kako Hrvatska stoji dobro po dostupnosti lijekova, no premalo je aparata za radioterapiju zbog čega se dugo čeka na taj oblik terapije.

Emitiranjem 15. emisije završen je serijal „Rak nije mrak“ koji je u proteklih nekoliko
mjeseci emitiran na četiri lokalne radijske postaje: Radiju Hrvatsko zagorje Krapina, Radiju Marija Bistrica, Radiju Stubica i Radiju Zlatar s ciljem informiranja javnosti o malignim bolestima te pružanja podrške i pomoći onkološkim bolesnicima i njihovim obiteljima. Projekt je realizirala Udruga „Onkološki pacijent“ u suradnji s udrugom „Europa Donna Krapina“ i Zagorskom ligom protiv raka uz podršku Krapinsko-zagorske županije.