U Donjoj Stubici u Sportskoj dvorani održava se tradicionalna 26. županijska izložba „Zagorje, trnac starih sorata voća i prerađevina”. Na današnjoj svečanosti, novčane nagrade najboljima uručila je Jasna Petek, zamjenica župana KZŽ koja je kao pokrovitelj nagrade i osigurala

Nagradu od 1.500 kuna za najveći broj starih sorata voća dobila je učenička zadruga OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice.

Nagradu od tisuću kuna za najveći broj prerađevina starih sorata voća dobio je DV Bubamara Donja Stubica, temu izložbe najbolje je obradila OŠ Donja Stubica te joj je pripala nagrada od 1.300 kuna, izložbeni prostor najljepše su uredile članice ŽVS KUD-a Stubica i nagrađene su sa 700 kuna, dok je nagrada od 500 kuna za najbolji tradicijski bakin kolač od starih sorata voća ili prerađevina pripala dvorednoj jabučnoj piti s prosijanim brašnom DV Bubamara.

Petek je čestitala nagrađenima ali i Udruzi Stubička baština i Mariji Krušelj koji ovu priredbu drže živom već 26 godina. Istaknula je kako je vrijednost priredbe ta što promovira ekološku poljoprivrednu proizvodnju, proizvodnju i uzgoj starih sorata voća. Rekla je kako su zagorski trnaci još uvijek djelomično zapušteni te da ima prostora za sadnju starih, zaboravljenih sorata koje su se pokazale održivijima od novih. Razveselila ju je i prisutnost najmlađih te je dodala kako od najranije dobi treba usađivati ljubav prema zavičaju, tradiciji, prirodi, zaštiti okoliša, odgovornom ponašanju te da se upravo na ovakvim priredbama dobivaju informacije s kojima dalje mogu graditi ljepše, ekološkije i prirodnije Zagorje.

To je potvrdio i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić koji je naglasio kako je na ovoj, za grad značajnoj manifestaciji, važna prisutnost djece koja priču o tradiciji stubičkog kraja šire dalje.

I ove godine pripremljeno je iznenađenje za posjetitelje, osvajanje pletenke s jabučnim octom te pletene košare sa starim sortama voća

U prigodnom programu nastupili su Ivica i Juraj Kontent, članice ŽVS KUD-a Stubica i DV Bubamara iz Donje Stubice.